Lintuinfluenssariski siipikarjalle tällä hetkellä merkittävä

Lintuinfluenssatapauksia luonnonvaraisilla linnuilla ja turkiseläimillä

Suomessa on ilmennyt useita luonnonvaraisten lintujen, erityisesti naurulokkien, joukkokuolemia. Salossa ja Hauholla kesäkuussa todettujen tapausten syyksi on jo varmistunut korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N1. Nyt uusia tapauksia on ilmennyt myös muualla Suomessa. Niiden syyn tutkimukset ovat vielä kesken.

Ruokavirasto on raportoinut nyt myös turkiseläinten sairastumisista Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueella. Kaustisella sijaitsevan turkistarhan siniketulla on todettu sama lintuinfluenssavirus H5N1, joka on aiheuttanut luonnonvaraisten lintujen sairastumisen. Myös turkiseläinten tutkimukset ovat vielä käynnissä Ruokavirastossa.

Lue Ruokaviraston tiedote 13.7.2023: Turkistarhan ketuilla todettu lintuinfluenssaa

Riski on merkittävä myös tuotantosiipikarjalle

Lintuinfluenssavirusta on Suomessa suurella todennäköisyydellä myös muilla alueilla, joten siipikarjaa on nyt koko maassa suojattava tartunnalta kaikin mahdollisin tavoin. On estettävä siipikarjan suora ja epäsuora kontakti luonnonvaraisiin lintuihin ja turkiseläimiin.

  • Siipikarjan sisällä pito on ehdottomasti suositeltavaa ainakin niillä alueilla, joilla luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssatapauksia ja/tai joukkokuolemia on todettu. Ulkoilevan siipikarjan riski saada tartunta luonnonvaraisista linnuista on moninkertainen verrattuna sisällä pidettyyn siipikarjaan. Erityisesti naurulokit ja tiirat saattavat olla riski myös muilla alueilla samoin kuin petolinnut, jotka voivat saada tartunnan välillisesti.
  • Henkilöliikenne siipikarjarakennuksiin on rajoitettava vain välttämättömiin kävijöihin ja sen on tapahduttava aina asianmukaisen tautisulun kautta. Ihminen voi ilman varotoimenpiteitä viedä lintuinfluenssaviruksen ulkoa kanalaan jalkineissaan, vaatteissaan, työvälineiden yms. kautta.
  • Saman henkilön ei tule osallistua turkiseläinten ja siipikarjan hoitoon. Turkistarhojen läheisyydessä luonnonvaraiset linnut ja muut haittaeläimet/jyrsijät voivat levittää virusta ja aiheuttaa riskin siipikarjatiloille. Haittaeläintorjuntaan ja luonnonvaraisten lintujen karkotukseen siipikarjayksiköiden alueelta tulee panostaa tehokkaasti.

Tautisuojauksen lisäksi on tärkeää reagoida kaikkiin epäilyttäviin oireisiin siipikarjassa, ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja toimittaa näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin.

Estetään lintuinfluenssan leviämisen suomalaiseen siipikarjaan

Tautiepäily – miten toimia?