Salmonella

Siirry tästä ETT:n salmonellasivustolle

 

Nasevan ”ympäristöperäinen salmonellariski” -tilannekatsauksen avulla arvioidaan ja hallitaan tuotantoympäristöstä tulevaa salmonellariskiä.

Puhdas viljankuivaamo ehkäisee salmonellatartuntoja

Naseva-terveydenhuollon salmonellatutkimussuositus:

    • Koko karjan salmonellatutkimus tehdään vuosittain ETT ry:n ohjeiden mukaisesti. Kaikki pitoon myydyt/siirretyt naudat välitysvasikoita lukuun ottamatta on tutkittu ETT ry:n ohjeen mukaisesti enintään 2 kk ennen siirtoa tilalta.
    • Vasikkakasvattamo, josta myydään vasikoita jatkokasvatukseen: Salmonellatutkimus tehdään joka erästä.
    • Lypsy- ja emolehmäkarjaan ostetut/siirretyt eläimet on tutkittu salmonellan varalta alle 2 kk ennen tilalle siirtoa (koskee myös hiehohotelleja), ohje näytteenottoon
    • Tuontirehut ja -rehuaineet tai kotimaasta ostetut rehut, jotka ovat ulkomaista alkuperää tai sisältävät ulkomaista alkuperää olevia rehuaineita on hankittu ETT ry:n positiivilistalla mainituilta rehuntoimittajilta tai ne on tutkittu salmonellan varalta

Salmonellavakuutuksista:

Varmista tilasi salmonellavakuutuksen voimassaolo ja selvitä vakuutuksen ehdot

Maidontuotantotilan salmonellavakuutuksen ehtoihin sisältyy yleensä vaatimus, että tilalle ostettavilla tai siirrettävillä, maidon tuotantoon tarkoitetuilla eläimillä tulee olla alle kaksi kuukautta vanha kielteinen salmonellatutkimustulos ennen siirtoa tilalle.

    • Salmonellatutkimusta ei vaadita, jos kyse on tuotantoyksikön sisällä eri tilojen tai pitopaikkojen välillä tapahtuvista eläinsiirroista ja tuotantoyksikkö on ulospäin suljettu.
    • Mikäli tuotantoyksikköön kuuluviin pitopaikkoihin on eläinliikennettä tuotantoyksikön ulkopuolelta, vaaditaan salmonellatutkimus myös tuotantoyksikön sisäisissä eläinsiirroissa.

Maidontuotantotilan salmonellavakuutus korvaa vain maidontuotantoon tarkoitettujen eläinten ja tuotantotilojen salmonellavahinkoa.

    • Maidontuotantotilalle syntyneiden sonnivasikoiden ja liharotuisten lehmävasikoiden salmonellavahinko korvataan neljän kuukauden ikäiseksi asti.
    • Mikäli tilalla kasvatetaan omat sonnivasikat ja liharotuiset lehmävasikat teuraaksi tai tilalla on emolehmiin tai välitysvasikoihin perustuvaa lihantuotantoa, tulee niitä varten olla oma salmonellavakuutus teurastamon kautta.
      ​​

Eläinten salmonellatartunnat (Ruokavirasto)

 

 

Nautaterveyteen liittyvissä asioissa ota yhteyttä

Milla Hiekkaranta
Asiantuntijaeläinlääkäri
Puh. 050 340 7495
etunimi.sukunimi@ett.fi