Hyvinvointi

Kansallista tietoa broilereiden hyvinvoinnista

ETT:n Ruokaketjuhankkeissa on kehitetty kansallista tiedonkeruuta ja -raportointia broilereiden hyvinvointia kuvaavien tietojen osalta. Tila- ja teurastamotason seurannassa syntyviä tietoja kolmen suurimman broileriteurastamon tietojärjestelmistä kootaan ETT ry:n toimesta kansalliseksi tilastoksi.

Seurattavia parametrejä ovat mm.

  • broilereiden ensimmäisen viikon, koko kasvatusajan ja teuraskuljetusten poistumat
  • kokoruho-, selluliitti- ja vesipöhöhylkäykset
  • kokojyvien käyttö broilereiden ruokinnassa
  • jalkapohjien kunto teurasparvissa

Kaikkien teurastettujen broileriparvien jalkapohjien kuntoa seurataan teurastamoilla tarkastuseläinlääkäreiden toimesta, ja näistä tutkimuksista kertyvä kansallinen tieto julkaistaan säännöllisesti ETT:n nettisivuilla. Muu broilereiden hyvinvointia koskeva kansallinen tieto on tiedonkeruuseen osallistuvien liha-alan yritysten käytössä tukemassa toiminnan kehittämistä ja esim. vienninedistämistä. Tiedonkeruu kattaa yli 99 % Suomen broilerintuotannosta.

 

Siipikarjaterveyteen liittyvissä asioissa ota yhteyttä

Hannele Nauholz
Asiantuntijaeläinlääkäri
Puh. 050 559 6202
etunimi.sukunimi@ett.fi