Kansallista tietoa broilereiden hyvinvoinnista
ETT:n Ruokaketjuhankkeissa on kehitetty kansallista tiedonkeruuta ja -raportointia broilereiden hyvinvointia kuvaavien tietojen osalta. Tila- ja teurastamotason seurannassa syntyviä tietoja kolmen suurimman broileriteurastamon tietojärjestelmistä kootaan ETT ry:n toimesta kansalliseksi tilastoksi.
Seurattavia parametrejä ovat mm.
- broilereiden ensimmäisen viikon, koko kasvatusajan ja teuraskuljetusten poistumat
- kokoruho-, selluliitti- ja vesipöhöhylkäykset
- kokojyvien käyttö broilereiden ruokinnassa
- jalkapohjien kunto teurasparvissa
Kaikkien teurastettujen broileriparvien jalkapohjien kuntoa seurataan teurastamoilla tarkastuseläinlääkäreiden toimesta, ja näistä tutkimuksista kertyvä kansallinen tieto julkaistaan säännöllisesti ETT:n nettisivuilla. Muu broilereiden hyvinvointia koskeva kansallinen tieto on tiedonkeruuseen osallistuvien liha-alan yritysten käytössä tukemassa toiminnan kehittämistä ja esim. vienninedistämistä. Tiedonkeruu kattaa yli 99 % Suomen broilerintuotannosta.