Tavoitteena hyvinvoiva lintu
Lainsäädäntö ja ohjeita:
Broilereiden hyvinvointi (Ruokavirasto)
Kalkkunoiden hyvinvointi (Ruokavirasto)
Munintakanojen hyvinvointi (Ruokavirasto)
Elinkeino on asettanut omia tavoitteita siipikarjan hyvinvoinnin edistämiseksi. Tutustu siipikarjan hyvinvointitavoitteisiin
Kansallista tietoa siipikarjan hyvinvoinnista
ETT:n Ruokaketjuhankkeissa on kehitetty kansallista tiedonkeruuta ja -raportointia broilereiden, broileriemojen ja kalkkunoiden hyvinvointia kuvaavien tietojen osalta. Tila- ja teurastamotason seurannassa syntyviä tietoja teurastamoiden tietojärjestelmistä kootaan ETT ry:n toimesta kansalliseksi tilastoksi.
Seurattavia parametrejä ovat mm.
- ensimmäisen viikon, koko kasvatusajan ja teuraskuljetusten poistumat
- kokoruho-, selluliitti-, vesipöhö- ym. hylkäykset
- kokojyvien käyttö ruokinnassa
- jalkapohjien kunto teurasparvissa
Teurastettujen lihasiipikarjaparvien jalkapohjien kuntoa seurataan teurastamoilla tarkastuseläinlääkäreiden toimesta. Broilereiden jalkapohjatutkimuksista kertyvä kansallinen tieto julkaistaan säännöllisesti ETT:n nettisivuilla. Muu hyvinvointia koskeva kansallinen tieto on tiedonkeruuseen osallistuvien liha-alan yritysten käytössä tukemassa toiminnan kehittämistä ja esim. vienninedistämistä. Tiedonkeruu kattaa yli 99 % Suomen broilerin- ja kalkkunantuotannosta.
Hyvinvoinnin valvonta
Otantaan perustuvat eläinsuojelutarkastukset ja ehdollisuuden eläinten hyvinvoinnin valvonta 2024 (Ruokavirasto)