Hyvinvointi

Tavoitteena hyvinvoiva lintu

Lainsäädäntö ja ohjeita:

Broilereiden hyvinvointi (Ruokavirasto)

Kalkkunoiden hyvinvointi (Ruokavirasto)

Munintakanojen hyvinvointi (Ruokavirasto)

Elinkeino on asettanut omia tavoitteita siipikarjan hyvinvoinnin edistämiseksi. Tutustu siipikarjan hyvinvointitavoitteisiin

Kansallista tietoa siipikarjan hyvinvoinnista

ETT:n Ruokaketjuhankkeissa on kehitetty kansallista tiedonkeruuta ja -raportointia broilereiden, broileriemojen ja kalkkunoiden hyvinvointia kuvaavien tietojen osalta. Tila- ja teurastamotason seurannassa syntyviä tietoja teurastamoiden tietojärjestelmistä kootaan ETT ry:n toimesta kansalliseksi tilastoksi.

Seurattavia parametrejä ovat mm.

  • ensimmäisen viikon, koko kasvatusajan ja teuraskuljetusten poistumat
  • kokoruho-, selluliitti-, vesipöhö- ym. hylkäykset
  • kokojyvien käyttö ruokinnassa
  • jalkapohjien kunto teurasparvissa

Teurastettujen lihasiipikarjaparvien jalkapohjien kuntoa seurataan teurastamoilla tarkastuseläinlääkäreiden toimesta. Broilereiden jalkapohjatutkimuksista kertyvä kansallinen tieto julkaistaan säännöllisesti ETT:n nettisivuilla. Muu hyvinvointia koskeva kansallinen tieto on tiedonkeruuseen osallistuvien liha-alan yritysten käytössä tukemassa toiminnan kehittämistä ja esim. vienninedistämistä. Tiedonkeruu kattaa yli 99 % Suomen broilerin- ja kalkkunantuotannosta.

Hyvinvoinnin valvonta

Otantaan perustuvat eläinsuojelutarkastukset ja ehdollisuuden eläinten hyvinvoinnin valvonta 2023 (PDF, Ruokavirasto)

Siipikarjaterveyteen liittyvissä asioissa ota yhteyttä

Hannele Nauholz
Asiantuntijaeläinlääkäri
Puh. 050 559 6202
etunimi.sukunimi@ett.fi