Positiivilista

Salmonellan esiintyminen suomalaisilla kotieläintiloilla on kansainvälisen mittapuun mukaan harvinaista. Yksi merkittävimmistä tekijöistä hyvän tilanteen ylläpitämiseksi on rehujen puhtaus. Rehusektorilla on Suomessa vahvat perinteet tiukkaan salmonellakontrolliin. Perinteet on luotu lainsäädännön pohjalta, sillä rehulaki velvoittaa rehunmyyjät ja -valmistajat toimimaan vastuullisesti.

Eläinten terveys (ETT ry) pitää yllä ns. positiivilistaa rehualan toimijoista (maahantuojat ja valmistajat), jotka vapaaehtoisesti osoittavat riskienhallintakykynsä salmonellan suhteen. Listalle pääsyn edellytyksenä on vapaaehtoinen tuontieräkohtainen salmonellakontrolli maahantuoduista tuotantoeläinten (sis. turkiseläimet) rehuista ja rehuaineista sekä niiden valmistuksessa rehuhygienia-asetuksen mukainen laadunvarmistussuunnitelma.

Löydät täältä ETT:n ajankohtaisen positiivilistan: Positiivilista 13.1.2025

Hakeutuminen ETTn positiivilistalle

Positiivilistan säännöissä mainittu Ruokaviraston ohje (ent. Evira):

Tuontirehujen virasnomaisnäytteiden tutkiminen laboratoriossa salmonellan varalta

Rehuun liittyvissä asioissa ota yhteyttä

Kati Kastinen
Laatupäällikkö, positiivilista
Puh. 040 178 1581
etunimi.sukunimi@ett.fi

Olli Ruoho
Asiantuntijaeläinlääkäri, rehuhygienia
Puh. 040 820 1257
etunimi.sukunimi@ett.fi