Eläinten terveys ETT ry.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Positiivilista

Salmonellan esiintyminen suomalaisilla kotieläintiloilla on kansainvälisen mittapuun mukaan harvinaista. Yksi merkittävimmistä tekijöistä hyvän tilanteen ylläpitämiseksi on rehujen puhtaus. Rehusektorilla on Suomessa vahvat perinteet tiukkaan salmonellakontrolliin. Perinteet on luotu lainsäädännön pohjalta, sillä rehulaki velvoittaa rehunmyyjät ja -valmistajat toimimaan vastuullisesti.

Eläinten terveys (ETT ry) pitää yllä ns. positiivilistaa rehualan toimijoista (maahantuojat ja valmistajat), jotka vapaaehtoisesti osoittavat riskienhallintakykynsä salmonellan suhteen. Listalle pääsyn edellytyksenä on vapaaehtoinen tuontieräkohtainen salmonellakontrolli maahantuoduista tuotantoeläinten (sis. turkiseläimet) rehuista ja rehuaineista sekä niiden valmistuksessa rehuhygienia-asetuksen mukainen laadunvarmistussuunnitelma.

Positiivilistan säännöt 6.11.2014, päivitetty 2019

Löydät täältä ETT:n ajankohtaisen positiivilistan: Positiivilista (päivitetty viimeksi 20.8.2019)

Hakeutuminen ETTn positiivilistalle

Positiivilistan säännöissä mainittu Ruokaviraston ohje (ent. Evira):

Tuontirehujen virasnomaisnäytteiden tutkiminen laboratoriossa salmonellan varalta

Liitetiedostot

Rehuun liittyvissä asioissa ota yhteyttä

Hannele Nauholz
Asiantuntijaeläinlääkäri, positiivilista
Puh. 050 559 6202

Olli Ruoho
Asiantuntijaeläinlääkäri, rehuhygienia
Puh. 040 820 1257

etunimi.sukunimi@ett.fi