Eläinten terveys ETT ry.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Positiivilista

Katso ajankohtainen lista:

Positiivilista 18.5.2020

 

Salmonellan esiintyminen suomalaisilla kotieläintiloilla on kansainvälisen mittapuun mukaan harvinaista. Yksi merkittävimmistä tekijöistä hyvän tilanteen ylläpitämiseksi on rehujen puhtaus. Rehusektorilla on Suomessa vahvat perinteet tiukkaan salmonellakontrolliin. Perinteet on luotu lainsäädännön pohjalta, sillä rehulaki velvoittaa rehunmyyjät ja -valmistajat toimimaan vastuullisesti.

Eläinten terveys (ETT ry) pitää yllä ns. positiivilistaa rehualan toimijoista (maahantuojat ja valmistajat), jotka vapaaehtoisesti osoittavat riskienhallintakykynsä salmonellan suhteen. Listalle pääsyn edellytyksenä on vapaaehtoinen tuontieräkohtainen salmonellakontrolli maahantuoduista tuotantoeläinten (sis. turkiseläimet) rehuista ja rehuaineista sekä niiden valmistuksessa rehuhygienia-asetuksen mukainen laadunvarmistussuunnitelma.

Rajaukset positiivilistatoiminnassa

Positiivilistalle hyväksytään vain rehualan toimijoita, joiden tuotteisiin liittyy salmonellariski. Kivennäis- ja vitamiini- tms. rehuja, joihin ei katsota liittyvän salmonellariskiä, valmistavia ja tuovia rehualan yrityksiä ei hyväksytä positiivilistalle. ETT:n jäsenyritysten tuotantosopimuksiin mahdollisesti sisällytetty vaatimus hankkia rehut vain positiivilistan yrityksiltä ei koske seuraavia rehualan toimijoita:

  • toimijoita, jotka valmistavat tai maahantuovat kivennäisaineita tai kivennäis-rehuseoksia, vitamiineja, hivenaineita, lisäaineita (säilöntäaineet, entsyymit yms.) tms. aineita, joihin ei liity salmonellariskiä
  • elintarvikealan yrityksiä, jotka toimittavat elintarvikekelpoisia sivutuotteita rehuksi (esim. leipomot, makeistehtaat).
  • rehujen ja rehuaineiden jälleenmyyntiä
  • omaan tarpeeseen tuontia alkutuotantotilalle, mikäli tällainen on meijerin/teurastamon/ munapakkaamon tuotantosopimuksen puitteissa sallittua

Lisätietoa: Hakeutuminen ETTn positiivilistalle

Säännöt

Positiivilistan säännöt 6.11.2014, päivitetty 2019

Positiivilistan säännöissä mainitut Ruokaviraston ohjeet (ent. Evira):

Tuontirehujen virasnomaisnäytteiden tutkiminen laboratoriossa salmonellan varalta

Viranomaisnäytteenotto-ohje erityisen riskialttiiden tuontirehujen salmonellatutkimuksia varten

Rehulain nojalla hyväksytyt salmonellatutkimuksia tekevät laboratoriot (Ruokavirasto)

Rehuun liittyvissä asioissa ota yhteyttä

Hannele Nauholz
Asiantuntijaeläinlääkäri, positiivilista
Puh. 050 559 6202

Olli Ruoho
Asiantuntijaeläinlääkäri, rehuhygienia
Puh. 040 820 1257

etunimi.sukunimi@ett.fi