Tuotantoeläinten terveydenhuolto on eläinten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä ja edistämistä tuotantoyksikön taloudellisen tuloksen parantamiseksi.
Yleistä tuotantoeläinten terveydenhuollosta
Siipikarjaterveydenhuollon koordinaatiota on hoitanut vuodesta 2002 alkaen ETT ry. Koordinaattorina ja työryhmien sihteerinä toimii asiantuntijaeläinlääkäri Hannele Nauholz.
ETU-siipikarjaterveydenhuollon puitteissa toimii kaksi aktiivista asiantuntijaryhmää, jotka koostuvat elinkeinon ja viranomaistahojen edustajista:
ETU-lihasiipikarja-asiantuntijaryhmä 2024
ETU-muna-asiantuntijaryhmä 2024
Siipikarjaterveydenhuollon kansalliset tavoitteet
Siipikarjan tautivastustusstrategiassa on vuonna 2003 asetettu seuraavat tavoitteet:
”Suomi kuuluu siipikarjan terveystilanteen osalta parhaisiin maailmassa ja tilanne pystytään luotettavasti osoittamaan.
Jokainen kananmunan- ja siipikarjanlihantuotantoketjussa toimiva tietää, mitä käytännön toimenpiteitä hyvän tilanteen ylläpitämiseksi ja parantamiseksi kenenkin on tehtävä.
Tilanteen dokumentoimiseksi, luotettavaksi seuraamiseksi sekä poikkeamatilanteiden tehokkaaksi hoitamiseksi kaikki siipikarjatilat täyttävät terveydenhuollon kansalliset tavoitteet ja ovat mukana seurannassa.”
Kansallisen tason tavoitteet siipikarjaterveydenhuollossa:
Terveydenhuollon kansalliset tavoitteet broilerintuotannossa (päivitetty 2024)
Terveydenhuollon kansalliset tavoitteet kalkkunantuotannossa (päivitetty 2024)
Terveydenhuollon kansalliset tavoitteet kananmunantuotannossa (päivitetty 2023)
Terveydenhuolto suomalaisessa sopimustuotantopohjaisessa broilerintuotannossa