Siipikarjan ulkonapitokielto tartuntavyöhykkeellä päättyy tänään

Ruokavirasto lakkauttaa tänään lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi kesällä perustetun tartuntavyöhykkeen. Ruokavirasto katsoo lintuinfluenssa-asiantuntijaryhmää kuultuaan taudin leviämisriskin olevan niin vähäisen, ettei rajoituksia ole syytä jatkaa. Lintujen syysmuutto on ohi, eikä uusia tautitapauksia luonnonvaraisissa linnuissa ole nyt todettu yli kuukauteen.

Ruokaviraston tiedote tartuntavyöhykkeen lakkauttamisesta

Tähän mennessä luonnonvaraisissa linnuissa on kesäkuusta alkaen todettu 33 korkeapatogeenisen lintuinfluenssaviruksen (HPAI) aiheuttamaa taudinpurkausta, joista kolme oli lokkien joukkokuolematapauksia (Hämeenlinna, Lahti ja Kokkola). Turkistarhojen lintuinfluenssakartoitukset on minkkitarhojen osalta saatu lähes päätökseen, ja kettu- ja supitarhojen kartoitukset ovat alkamassa. Yhtensä HPAI-tartunta on todettu 32 turkistarhalla, joiden kaikki eläimet lopetetaan.

Lintuinfluenssatapaukset Suomessa luonnonvaraisissa linnuissa ja turkiseläimissä (Ruokavirasto)

 

Siipikarjan tautisuojaus jatkuu lintuinfluenssan ja IB:n varalta

Tautisuojauksen jatkuva ylläpito on edelleen tärkeää siipikarjatiloilla niin lintuinfluenssan kuin esim. keväällä ilmenneen IB-tartunnan vastustuksessa. IB-rokotuksia jatketaan kanaparvien terveyden suojaamiseksi ja viruksen erityksen ja leviämisen vähentämiseksi. Aina epäilyttävien oireiden tai tuotannonmuutosten ilmetessä on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja lähettää näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon. Seurantaverinäytteitä on syytä ottaa IB-rokotetuista parvista rokotusten onnistumisen varmistamiseksi. Vain näin toimien voidaan poissulkea näiden virustartuntojen mahdollisuus ja samalla varmistua IB-rokotusten kautta saavutetun vastustuskyvyn tasosta kanaparvissa.