Lehmien influenssaa ei ole havaittu Euroopassa

USA:ssa lehmillä todettua influenssavirustyyppiä ei ole toistaiseksi havaittu Euroopassa

USA:ssa on todettu H5N1-tyypin lintuinfluenssaviruksen aiheuttamia sairastumisia lypsylehmillä ja vuohilla. Meillä Suomessa tai Euroopassakaan ei vastaavaa ole toistaiseksi todettu, eikä täällä esiintyvien lintuinfluenssavirustyyppien ole todettu sairastuttaneen nautoja. Lintujen esiintymiseen ja oleskeluun tuotantotiloissa liittyy lintuinfluenssan lisäksi kuitenkin myös muita tautiriskejä, kuten salmonella- ja kampylobakteeritartunnat. Hyvät tautisuojauskäytännöt auttavat pitämään tilan eläimet terveinä myös muiden tarttuvien tautien osalta.

USA:ssa on tähän mennessä (24.4.2024) todettu influenssaa 33 nautakarjassa kahdeksan osavaltion alueella. Tartunnan uskotaan tulleen nautatilalle luonnonvaraisista linnuista. Tauti on mahdollisesti levinnyt eläinkuljetusten mukana usealle tilalle. Nautatiloilta tartunta on myös kulkeutunut lähistöllä sijaitseville siipikarjatiloille.

Lehmiä laitumella
Suomessa esiintyvien lintuinfluenssavirustyyppien ei ole todettu sairastuttaneen nautoja.

Linnuilta suojautuminen suojaa myös muilta taudeilta

Lintujen esiintymiseen ja oleskeluun tuotantotiloissa liittyy lintuinfluenssan lisäksi myös muita tautiriskejä, kuten salmonella- ja kampylobakteeritartunnat. On erittäin tärkeää suojata rehut ja eläinten juomavesi niin, etteivät linnut pääse likaamaan niitä ulosteillaan. Lintujen pääsyn estäminen eläintiloihin estää sekä lintujen nautojen väliset suorat kontaktit että rehujen ja juomaveden saastumisen lintujen ulosteilla.

Nautatilojen tautisuojauksen tasoa voidaan arvioida ja edistää Nasevasta löytyvien työkalujen kuten Biocheck-tautisuojausarvioinnin tai Ympäristöperäinen tartuntariski -tilannekatsauksen avulla.

Lypsylehmien influenssatartunta aiheuttaa muutoksia maidossa

Naudoilla on ollut oireena äkillistä maitotuotoksen laskua, maidon koostumus on ollut paksumpaa ja väri muuttunutta. Lisäksi on esiintynyt kuumetta, ruokahaluttomuutta, kuivumista ja apaattisuutta. Nautojen kuolleisuus ei ole kuitenkaan lisääntynyt karjoissa.

Naudoilla virusta on löydetty pääsääntöisesti maidosta ja tartunnan onkin ajateltu leviävän eläimestä toiseen lypsyvälineiden välityksellä. Mikäli naudoilla on tautiin sopivia oireita, tulee taudin syy selvittää oman eläinlääkärin avustuksella.

USA:ssa yhdellä nautojen kanssa lähikontaktissa olleella henkilöllä on varmistettu lintuinfluenssatartunta, jonka oireena oli silmän sidekalvontulehdus.

Lisätietoa:
Ruokavirasto (linkki)
ETT:n uutinen 26.3.2024 (linkki)
Nautojen suojaaminen lintujen aiheuttamilta tartunnoilta (pdf)
Haittaeläimiltä suojautuminen nautatiloilla (pdf)
Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) Detections in Livestock (linkki)