Lintuinfluenssalöydöksiä luonnonvaraisissa linnuissa myös kesällä

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Tänä vuonna Suomessa on tutkittu jo yli 170 luonnonvaraista lintua lintuinfluenssan varalta (Ruokaviraston Avoin tieto 14.7.2022). Niistä 21 (12,3 %) kantoi H5N1-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssavirusta (HPAI). Vuoden 2021 vastaava kokonaistutkimusmäärä oli 557 lintua, joista n. 18 % oli lintuinfluenssapositiivisia.

Viimeisin lintuinfluenssalöydös Suomessa on heinäkuun alkupuolelta Korsnäsistä, Pohjanmaan rannikolta. Kesä-heinäkuussa on löytynyt yhteensä neljä tapausta merikotkilla ja merimetsoilla (Pohjanmaan lisäksi etelärannikko ja Ahvenanmaa). Seuraa ajankohtaista lintuinfluenssatilannetta Suomessa Ruokaviraston verkkosivuilta.

Siipikarjan suojaaminen on tärkeää kesälläkin

Siipikarjatilojen tautisuojauksesta ei ole varaa tinkiä kesälläkään. Lintuinfluenssaviruksia on meillä mitä todennäköisimmin muuallakin kuin vain luonnonvaraisten lintujen löytöpaikoilla. Tärkeää onkin nyt siipikarjatilojen jokapäiväisessä työssä tinkimättömästi toteuttaa kaikkia niitä toimia, joilla taudinaiheuttajat pystytään pitämään tuotantoyksiköiden ulkopuolella: Siipikarjatilojen tautisuojaus (ETT)

Euroopan historian pahin lintuinfluenssaepidemia 2021-2022

Korkeapatogeenisen lintuinfluenssan (HPAI) epidemiakausi 2021–2022 on ollut tähän mennessä merkittävin Euroopassa: yhteensä 2 398 siipikarjatapausta, 46 miljoonaa kuollutta tai lopetettua lintua tartunnan saaneissa yksiköissä ja 2 733 tapausta luonnonvaraisissa linnuissa 36 Euroopan maassa. HPAI (H5) -viruksen jatkuva esiintyminen luonnonvaraisissa linnuissa vuosien 2020–2021 epidemia-aallon jälkeen osoittaa, että tartunta saattaa olla muuttunut endeemiseksi (paikallisesti jatkuvasti esiintyvä, jollekin alueelle ominainen) luonnonvaraisissa lintupopulaatioissa Euroopassa. Tämä taas viittaa siihen, että HPAI A(H5) -viruksen aiheuttama terveysriski siipikarjalle ja luonnonvaraisille innuille on nyt olemassa ympäri vuoden, vaikka suurin riski onkin syys- ja talvikuukausina.

Myös muualla maailmassa, kuten USA:ssa ja Kiinassa lintuinfluenssa on aiheuttanut viime kuukausina mittavia tappioita siipikarjatuotannolle. USA:ssa H5N1-virustyypin tartunta on levinnyt 43 osavaltion alueille ja siipikarjatapauksia on todettu 36 eri osavaltiossa. Noin 40 miljoonaa lintua on kuollut tai jouduttu lopettamaan lintuinfluenssan vuoksi tänä vuonna.

Ihmisille korkeapatogeenisen H5N1-lintuinfluenssan aiheuttama riski arvioidaan edelleen erittäin vähäiseksi. Yksittäisissä todetuissa tapauksissa oireet ovat olleet lieviä, ja taustalla on aina ollut läheinen ja pitkäkestoinen kontakti sairastuneisiin lintuihin.