Itä-Euroopan ASF-tilanne huolestuttava

  • Artikkelin kategoria:Sika / Yleinen

Afrikkalainen sikarutto (ASF) jatkaa leviämistään Euroopan itäosissa. Heinäkuun puolenvälin jälkeen on viikon sisällä (16.-22.7.2020) löydetty noin sata tartunnan saanutta villisikaa; näistä 41 Unkarista, 25 Puolasta ja yhdeksän Romaniasta. Vastaavana aikana ASF-tartunta on todettu 23 sikalassa, joista 20 Romaniassa.

Ennätysmäärä tapauksia Europassa 2020

Koko Euroopan Unionin alueelta on tänä vuonna raportoitu yli 7600 villisikojen ASF-tartuntaa, kun niitä oli koko vuoden 2019 aikana yhteensä noin 6400 ja 2018 n. 5400. Tämän vuoden aikana tartunnan saaneiden sikaloiden määrä on 427, joista suurin osa (368) sijaitsee Romaniassa. Riski tartunnan leviämiseen Romaniasta muihin jäsenmaihin on ilmeinen, koska useissa Euroopan maissa työskentelee romanialaista kausityövoimaa. Maan tapana on lähettää liha- ja lihatuotepaketteja muualla asuville sukulaisille ja tuttaville, eikä tavasta ole luovuttu, vaikka lihan maastavienti ei olekaan sallittua ASF-tartunnan aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

Voimassa olevat ASF-rajoitusalueet Euroopassa 24.7.2020

Länsi-Puolan tartunta riski Saksalle

Puolan länsiosissa on ilmennyt jatkuvasti uusia villisika- ja sikalatapauksia, mikä aiheuttaa jatkuvan riskin tartunnan leviämiselle Saksaan. Maiden rajalle onkin pystytetty satoja kilometrejä aitaa estämään tartunnan saaneiden viisikojen siirtyminen Saksan puolelle. Villisikojen metsästystä on Saksassa tehostettu, ja metsästäjille maksetaan korvausta siitä, että he toimittavat kaatamansa tai kuolleena löytämänsä villisiat tutkittaviksi ASF:n varalta.

Belgia näyttää saaneen tilanteen hallintaan

Belgiassa ASF ilmeni villisikapopulaatiossa vuoden 2018 syksyllä alueella, jossa on tiheä villisikanta. Vuoden 2018 aikana alueelta löydettiin 161 ja vuonna 2019 482 ASF-positiivista villisikaa. Nopeasti käynnistetyin toimin alueen rauhoittamisineen ja aitoineen Belgia onnistui rajaamaan tartunta-alueen, eikä ASF päässyt leviämään laajemmalle. Tältä rajatulta alueelta on löytynyt tänä vuonna enää vain kolme ASF-positiivista, pitkään kuolleena ollutta villisikaa, joiden raadot ovat olleet pitkälle mädäntyneitä/maatuneita.