Sikaloiden tautisuojaus tärkeää villisikojen virustartuntojen varalta

  • Artikkelin kategoria:Sika / Yleinen

Lähes 40 vuoden tauon jälkeen AD-virusvasta-ainelöydös villisiasta Suomessa

Ruokaviraston tutkimuksissa luonnonvaraisesta villisiasta tehty Aujeszkyn tautia (AD, Aujeszky’s Disease) aiheuttavan viruksen vasta-ainelöydös on hyvä muistutus sikaloiden tautisuojauksen merkityksestä. Vasta-aineet villisian verenkierrossa kertovat siitä, että se on kohdannut tautia aiheuttavan viruksen elinalueellaan. Vasta-ainepositiivinen villisika oli kaadettu syyskuun alussa Tohmajärvellä, lähellä Venäjän rajaa.

Lue Ruokaviraston tiedote 24.9.2019

Tutustu ETT:n ohjeisiin sikaloiden tautisuojauksesta

AD-löydökset satunnaisia Euroopassa

Suomi on raportoinut Tohmajärven villisikatapauksen Maailman eläintautijärjestö OIE:lle. Tämän lisäksi OIE:n tilastoissa on Euroopan alueelta tänä vuonna vain yksi ilmoitus Ranskasta, missä AD todettiin huhtikuussa kahdessa eri sikalassa maan kaakkoisosassa. Molemmissa tapauksissa kyseessä olivat ulkoilevat siat, joilla ei esiintynyt taudin oireita. Tapaukset tulivat ilmi taudin seurantaa varten otetuista näytteistä. Ensimmäinen tapaus löytyi yli 760 sian tilalta, josta toinen tartunnan saanut tila (40 sikaa) oli ostanut eläimiä.

Myös Saksassa luonnonvaraisten villisikojen AD-vasta-ainelöydöksiä ilmenee satunnaisesti rutiinitutkimuksissa. Lehdistön mukaan viimeisimmät tapaukset on havaittu tämän vuoden tammikuussa Northemin ja Bad Fallingbostelin alueilta (Niedersachsen eli Ala-Saksi).