Siipikarja suojaan sisätiloihin

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Jokakeväinen siipikarjan ulkonapitokielto alkaa tänään. Siipikarjaa suojataan tällä lainsäädäntöön perustuvalla toimenpiteellä luonnonvaraisiin lintuihin liittyvältä lintuinfluenssariskiltä aina toukouun loppuun saakka.

Lue Ruokaviraston tiedote siipikarjan ulkonapitokiellosta

Siipikarjan sisälläpidon lisäksi tärkeitä tautisuojaustoimia kevään muuttolintuaikaan ovat:

  • Tautisulun ehdottoman tarkka käyttö aina siipikarjayksikköön mentäessä. Tämä koskee sekä tilanväkeä, työntekijöitä että muita kävijöitä.
  • Luonnonvaraisten lintujen karkotus siipikarjarakennusten läheisyydestä. Erityinen lintuinfluenssan leviämisriski on tiloilla, joiden läheisyydessä on vesistöjä tai peltoaukeita, joilla vesilinnut oleskelevat muuttomatkallaan. Myös lokit saattavat aiheuttaa tartuntariskin viime vuoden tapaan.
  • Rehujen suojaaminen luonnonvaraisilta linnuilta ja jyrsijöiltä. Rehunvalumat siilojen alta on siivottava välittömästi pois ja mahdolliset siilojen tai syöttöputkien vuodot korjattava. ETT:n ohjeita haittaeläinten torjuntaan siipikarjatiloilla

Lintuinfluenssatilanne on huolestuttava tänäkin keväänä

Lintuinfluenssatapauksia on alkuvuoden aikana todettu siipikarjassa jo 11 eri maassa Euroopassa (EU tilastoinut yht. 54 tapausta 27.1.2024 mennessä). Lähimmät siipikarjan lintuinfluenssatartunnat on todettu Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa.

Luonnonvaraisissa linnuissa lintuinfluenssaa on tänä vuonna ilmennyt 20 Euroopan maassa. Alla Friedrich-Löffler- Institutin julkaisema kartta viimeisen vuoden aikana todetuista lintuinfluenssatapauksista Euroopassa. Värilliset merkit kuvaavat viimeisten 28 vrk aikana raportoituja tapauksia (tilanne 2.2.2024) ja harmaat merkit sitä vanhempia. Punaiset ympyrät ovat siipikarjatapauksia, punaiset kolmiot eläintarha- tms. pidettyjä lintuja ja siniset kolmiot luonnonvaraisia lintuja.

Karte: HPAI H5-Fälle in Europa, Stand 02.02.2024