Salmonella

Salmonella information på ETT sidor

 

Nasevas lägesöversikt miljöbetingad salmonellarisk används för att bedöma och hantera risken för salmonella från produktionsmiljön.

Nasevas rekommendation för övervakning av salmonella:

    • Salmonellatestning av hela besättningen utförs årligen i enlighet med ETT ry:s riktlinjer. Alla nötkreatur som säljs/överförs, med undantag av ersättningskalvar, testas i enlighet med instruktioner från ETT ry upp till 2 månader innan de flyttas från gården.
    • Kalvuppfödninsgård från vilken kalvar säljs för vidare uppfödning: Salmonellatest utförs på varje parti.
    • Djur som köps in/överförs till mjölk- och dikobesättningar testas för salmonella mindre än 2 månader innan de flyttas till gården (gäller även kvigshoteller).
    • Importerat foder och foderråvaror eller inhemskt inköpt foder som är av utländskt ursprung eller innehåller foderråvaror av utländskt ursprung har köpts från foderleverantörer som finns på ETTs positivlista eller fodret har testats för salmonella.

Salmonellaförsäkringar

Verifiera giltigheten av din gårds salmonellaförsäkring och ta reda på villkoren

Villkoren för salmonellaförsäkring för en mjölkproduktionsgård innehåller vanligtvis ett krav på att de djur som är avsedda för mjölkproduktion som köps eller överförs till gården ska ha ett negativt salmonellatestresultat som är mindre än två månader gammalt innan de överförs till gården.

    • Salmonellatestning krävs inte om det handlar om djuröverföringar mellan olika gårdar eller djurhållningsplatser inom produktionsenheten och produktionsenheten är stängd utåt.
    • Om det förekommer djurtrafik utanför produktionsenheten till de anläggningar som hör till produktionsenheten krävs även salmonellatest för djuröverföringar inom produktionsenheten.

Salmonellaförsäkringen för mjölkproduktionsgårdar täcker endast salmonellaskador på djur och gårdar avsedda för mjölkproduktion.

    • Salmonellaskador på tjurkalvar och kokalvar av nötköttsras födda på en mjölkgård täcks upp till fyra månaders ålder.
    • Om gården föder upp egna tjur- och nötraskokalvar för slakt, eller gården har köttproduktion baserad på dikor eller förmedlingskalvar, ska de ha en egen salmonellaförsäkring genom slakteriet.

 

Salmonellainfektioner hos djur (Livsmedelsverket)

 

 

 

Evenemang

För frågor om nötkreaturs hälsa och välbefinnande, vänligen kontakta

Milla Hiekkaranta
Veterinär
Tel. +358 50 340 7495
förnamn.efternamn@ett.fi