EHEC

Enterohemorragisk Escherichia coli (EHEC) är en E. coli-bakterie, som kan orsaka sjukdom hos människor. Den orsakar vanligtvis inte sjukdom hos nötkreatur, som fungerar som asymptomatiska bärare. Risken för infektion från djur till människor minskas med god produktionshygien.

EHEC (STEC)-infektion hos djur är en annan anmälningspliktig djursjukdom enligt lagstiftningen. I situationer där det finns misstanke om att en nötkreatursbesättning är kopplad till sjukdom hos människor vidtas utredningsåtgärder. Myndigheten beslutar om provtagning och ger råd om smittskydd och skydd av människor mot EHEC.

För att kontrollera smittan är det viktigt att förbättra renligheten hos djur och produktionsmiljö, att förhindra att gödsel blandas med foder eller dricksvatten och att upprätthålla god hygien hos personer som arbetar med boskap. Nötkreatur som går till slakt måste vara rena och mjölkningshygien måste vara bra på mjölkgårdar. Nasevas lägesöversikt” Miljöbetingad salmonellarisk” kan användas under ett hälsovårdsbesök för att hjälpa till att planera riskkontroll.

Livsmedelsverkets information om STEC (EHEC) 

 

 

 

 

För frågor om nötkreaturs hälsa och välbefinnande, vänligen kontakta

Milla Hiekkaranta
Veterinär
Tel. +358 50 340 7495
förnamn.efternamn@ett.fi