Vuoden sikateko 2020 -palkinto ETT:lle

ETT on saanut Suomen Sikayrittäjät ry:ltä huomionosoituksena vuoden 2020 Sikateko-palkinnon.

Palkinnon perusteluina on ETT:n 25-vuotinen työ tuotantoeläinten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Sikavan avulla on rakennettu Suomeen kansanvälisesti ainutlaatuinen sikaloiden terveydenhuoltojärjestelmä. Sikavan edellyttämien säännöllisten terveydenhuoltokäyntien yhteydessä kiinnitetään huomiota sikojen hyvinvointiin ja sen edistämiseen. Sikavan oheen on otettu käyttöön tilatason tautisuojauksen Biocheck.UGent -arviointimenetelmä. Arvioinnin tulosten perusteella tehdään tarvittavat tilakohtaiset toimenpiteet tautisuojauksen parantamiseksi, joka on tärkeää mm. salmonellan ja afrikkalaisen sikaruton tartuntojen ehkäisemiseksi. Tehokkaalla tautisuojauksella on hillitty antibioottiresistenssin kehittymistä vähentämällä sikojen lääkitystarvetta.

Suomen sikayrittäjät ry:n toiminnanjohtajan Ari Bergin mukaan ”ETT:n osaavien asiantuntijoiden, sikayrittäjien ja sika-alalla toimivien henkilöiden hyvän yhteistyön tuloksena eläimet voivat hyvin. Suomalaisella sialla on saparo, joka on paras mittari onnistuneen työn tuloksesta. Myös kuluttajat voivat nauttia turvallisin mielin suomalaisesta salmonella- ja antibioottivapaasta possunlihasta.”

Palkinnon myöntää Suomen Sikayrittäjät ry, joka on sikatalouden erikoisjärjestö. Huomionosoitus jaetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on merkittävästi omalla toiminnallaan edistänyt suomalaista sikayrittäjyyttä. Palkinnoksi ETT saa taiteilija Leo Karppasen sika-aiheisen puuveistostaulun.