USA:ssa lintuinfluenssatartuntoja vuohilla ja naudoilla

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

USA:ssa on todettu H5N1-tyypin lintuinfluenssaviruksen aiheuttamia sairastumisia niin vuohilla (Minnesota) kuin myös lypsylehmillä (Texas kolme tilaa, Kansas yksi tila).

Vuohet sairastuivat neurologisin oirein

Vuohet olivat laiduntaneet samalla laitumella ankkojen ja kanojen kanssa, joilla oli jo aikaisemmin helmikuussa todettu H5N1-tyypin korkeapatogeeninen lintuinfluenssatartunta. Eläimet käyttivät myös yhteistä vesilähdettä. Vuohet alkoivat poikia juuri samaan aikaan, kun linnut hävitettiin tartunnan vuoksi. Vastasyntyneille vuohille kehittyi neurologisia oireita, ja tutkimuksissa selvisi niiden saaneen lintuinfluenssatartunnan. Kymmenestä oireilevasta kilistä viisi kuoli. Vuohia tilalla oli yhteensä 165.

Nautatiloilla ilmeni ”mystisiä oireita”

Samoihin aikoihin useammalla lypsykarjatilalla Texasissa ilmeni mystisiä oireita lypsylehmillä. Oireina olivat äkillinen maidontuotannon lasku (jopa yli 13 kg päivässä), vähentynyt rehun kulutus ja muutokset lannan koostumuksessa. Lehmillä on myös ollut kuumetta, ja maidon koostumus on muuttunut. Myös näiden oireiden syyksi on kolmella tilalla tunnistettu H5N1-tyypin lintuinfluenssavirus.

Texasin maatalouskomissaari on vakuuttanut, ettei kuluttajille aiheudu vaaraa maidonkulutuksen kautta. Pastörointi tuhoaa viruksen maidosta joka tapauksessa, eikä sairaiden lehmien maitoa lypsetä tankkiin. Nautatiloja on kehotettu tiukentamaan tautisuojaustaan sekä esim. puhdistamaan ja desinfioimaan kaikki juottolaitteet ja eristämään vesilähteet, jos ne saattavat olla vesilintujen saastuttamia. Komissaari arvelee nautojen toipuvan täysin, eikä hänen mukaansa nautoja aiota lopettaa, kuten tehtäisiin siipikarjan osalta niille korkeapatogeenisen (voimakkaasti tautia aiheuttavan) lintuinfluenssatartunnan vuoksi.

Lintuinfluenssaa huolestuttavan monilla nisäkkäillä

Kyseiset tapaukset ovat ensimmäiset USA:ssa tuotantoeläimillä todetut tapaukset siipikarjan lisäksi. Lintuinfluenssaa on todettu jo aikaisemmin useilla nisäkäslajeilla Amerikassa, mm. kojootit, kissat, opossumit, harmaahylkeet, ilvekset, raidalliset haisunäädät, tiikerit, kirjohylkeet, pesukarhut, puumat, pullonokkadelfiinit, karhut, ketut, leopardit, kanadannäädät, saukot, amerikkalaiset näädät ja oravat ovat saaneet tartunnan.

Lintuinfluenssan epidemiakaudella 2022-2024 USA:ssa on todettu tartunta 1 115 siipikarjatilalla 48 osavaltion alueella. Näistä 473 on ollut tuotantosiipikarjatapauksia. Yhteensä yli 80 miljoonaa lintua on kuollut tai lopetettu tartunnan vuoksi.