Tänä syksynä lintuinfluenssan leviämisen riski on erityisen suuri

Lintujen muuttoajat ovat riskialtista aikaa lintuinfluenssan leviämiselle. Vaikka siipikarjalle on määrätty Suomessa ulkonapitokielto vain keväällä, myös syysmuuton aikaan on syytä olla tarkkana – erityisesti tänä vuonna. Aiemmista vuosista poiketen lintuinfluenssatapauksia on ollut Euroopassa koko kesän ajan Pohjois-Eurooppaa myöden. Suomessa todettiin syyskuussa ensimmäinen H5N5-tyypin lintuinfluenssatartunta merikotkalla Pudasjärvellä. Samaa virustyyppiä on esiintynyt kesän ja syksyn aikana Pohjois-Norjassa.

Lintuinfluenssatilanne Euroopan historian vakavin

Lintuinfluenssavirus näyttää jääneen Eurooppaan pysyvästi, eikä kyse ole enää yksittäisistä tautitapauksista. Tänä vuonna lintujen kokoontuminen ja lähtö etelään aiheuttavat aiempia vuosia suuremman riskin taudin leviämiselle siipikarjaan.

Lintuinfluenssa tarttuu helposti linnusta toiseen. Tartunnan saanut lintu erittää virusta hengitysilmassaan ja ulosteissaan, ja tauti voikin tarttua siipikarjaan esim. luonnonvaraisten lintujen ulosteilla saastuneen rehun välityksellä.

Vesilinnut ovat usein taudinkantajia

Saman vuoden poikaset ovat heikon vastustuskykynsä vuoksi vanhempia lintuja herkempiä tartunnalle. Erityisesti vesilinnut ovat usein oireettomia taudinkantajia ja levittävät sitä muuttomatkallaan.

Taudin eteneminen siipikarjassa voi olla erittäin nopeaa, eikä linnuissa ehditä aina huomata mitään oireita ennen lintukuolemia.

Suojaa siipikarjasi tartunnalta!

Tärkeimmät toimenpiteet siipikarjan suojaamiseksi lintuinfluenssalta ovat:

  • kaikki linnut pidetään sisätiloissa
  • tautisulku
  • rehujen ja kuivikkeiden suojaaminen luonnonvaraisilta linnuilta ja jyrsijöiltä
  • haittaeläinten hävittäminen
  • asiallinen raadonhävitys
  • ei houkutella luonnonvaraisia lintuja tuotantorakennusten luo – ei lintujen ruokintaa siipikarjatilalla
  • jos työskentelet siipikarjantuotantotiloissa, älä metsästä vesilintuja, tai huolehdi, ettet kuljeta tautia tuotantotiloihin

Lue lintuinfluenssan oireista ja tarkemmat ohjeet tautisuojauksesta

Muistathan myös Lintuinfluenssaseminaarin tiistaina 25.10.! Voit ilmoittautua mukaan 18.10. asti.