Suomen siipikarjatiloilla syytä erityiseen varovaisuuteen lintuinfluenssariskin vuoksi

Lintuinfluenssaepäily fasaanitarhassa Janakkalassa

Luontoon vapautetuista fasaaneista  löytyi korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa tammikuun lopulla Janakkalassa. Nyt epäillään, että lintuinfluenssatartunta on levinnyt myös rajoitusalueen fasaanitarhaan, josta metsästykseen vapautetut linnutkin olivat peräisin. Tarhattuja lintuja tutkittiin luonnonvaraisten lintujen löydöksen yhteydessä, koska tarha sijaitsi tartuntapaikan välittömässä läheisyydessä, mutta niistä ei silloin tartuntaa löytynyt. Lintujen kuolleisuus fasaanitarhalla lisääntyi kuitenkin nopeasti nyt viikonloppuna. Lopullinen vahvistus saadaan Ruokaviraston tutkimusten jälkeen.

Ruokaviraston tiedote fasaanitarhan lintuinfluenssaepäilystä

Kyhmyjoutsenessa lintuinfluenssatartunta Helsingissä

Viime viikolla Helsingissä kuolleena löydetyltä kyhmyjoutsenelta löytyi tutkimuksissa korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus H5N8. Virusta esiintyy suurella varmuudella myös muualla Suomessa Janakkalan ja Helsingin lisäksi. Esimerkiksi vesilinnut voivat kantaa lintuinfluenssaviruksia sairastumatta vakavasti. Lintuinfluenssatapauksia onkin todettu viime viikkoina erityisen paljon rannikkoalueilla, esim. kaikissa Pohjanmeren ympäristömaissa.

Erityistä varovaisuutta siipikarjan hoitoon – linnut sisätiloihin

Siipikarjatiloilla on nyt syytä äärimmäiseen varovaisuuteen. Euroopassa viime viikkoina laajalle levinneet lintuinfluenssavirukset H5N8 ja H5N5 ovat osoittautuneet erittäin helposti leviäviksi. Esim. Ruotsissa siipikarjatiloilla ei tehokkaillakaan tautisuojaustoimilla ole saatu suojeltua lintuja tartunnoilta, kun virusta on esiintynyt niiden lähiympäristössä joko luonnonvaraisilla linnuilla tai lähellä sijaitsevissa siipikarjayksiköissä. Siipikarjan ulkonapitokielto alkoi Suomessa tänään.

Euroopassa nyt levinneet lintuinfluenssatartunnat eivät tartu ihmiseen, eivätkä aiheuta ihmiselle riskiä siipikarjatuotteiden välityksellä.