Norjassa maan historian ensimmäinen lintuinfluenssatapaus siipikarjassa

Norjassa on todettu 11.11.2021 maan ensimmäinen siipikarjan lintuinfluenssatartunta. Kyseessä on Rogalandissa Kleppin kunnan alueella sijaitseva munintakanala.

Tilalla, jolla oli yhteensä 7500 kanaa, ilmeni keskiviikkona 10.11. kohonnutta kuolleisuutta. Veterinærinstituttetin tutkimuksissa todettiin korkeapatogeeninen H5-tyypin lintuinfluenssa, ja viruksen tarkempi tyypitys on käynnissä. Tilan loputkin linnut on jo lopetettu. Virallinen rajoitusalue määritellään tänään, mutta alueen siipikarjatiloja on jo nyt kehotettu välttämään kaikkia siipikarjakuljetuksia ja tehostamaan tautisuojaustoimia. Alueella on tiettävästi useita siipikarjayksiköitä.

Pohjoismaiden siipikarjaväki oli koolla Norjassa

Pohjoismaisia siipikarjapäiviä (Nordic Poultry Conference) vietettiin Oslossa 9.-11.11.2021. Koolla oli 230 osallistujaa yhteensä 11 eri maasta. Lintuinfluenssa nousi myös siipikarjapäivien tärkeimmäksi aiheeksi. Pohjoismaista eniten sekä luonnonvaraisten lintujen että siipikarjan lintuinfluenssatapauksia on todettu Tanskassa. Myös Ruotsissa tilanne on ollut vaikea. Kaudella 2020-2021 Ruotsissa on todettu korkeapatogeeninen lintuinfluenssa 23 siipikarjayksikössä, joissa on ollut yhteensä lähes 2,3 miljoonaa lintua. Molemmissa maissa tapauksia on esiintynyt mm. isoissa broileriemokanaloissa, munintakanaloissa ja kalkkunatiloilla.

Kuva: Malin Grant esitteli Ruotsin lintuinfluenssatilannetta Pohjoismaisilla siipikarjapäivillä Oslossa 9.11.2021

Suomen siipikarjatautitilanteesta, mm. lintuinfluenssan esiintyvyydestä, NPC:ssa pidettiin ETT:n, Ruokaviraston ja Suomen Siipikarjaliiton yhdessä valmistelema esitys. Suomessa on tänä vuonna 10.11.2021 mennessä todettu 60 taudinpurkausta luonnonvaraisilla linnuilla ja yksi tapaus tarhatuilla fasaaneilla. Kaikki muut tuotanto- ja harrastesiipikarjayksiköt ovat toistaiseksi säästyneet tartunnoilta. Tautisuojaus ja kaikkien sekä suorien että epäsuorien kontaktien estäminen luonnonvaraisiin lintuihin on ensisijaisen tärkeää.

Kuva: Korkeapatogeenisen lintuinfluenssan esiintyminen Suomessa 10.11.2021 mennessä (luonnonvaraisilla linnuilla ja yhdessä fasaanitarhassa)/ETT