Etelä-Ruotsissa Helsingborgin alueella sijaitsevassa munintakanalassa on todettu Newcastlen tauti (ND), joka kuuluu EU:n tautiluokituksessa vakavimpiin eli A-luokan tauteihin siipikarjalla. Tartuntatilalla oli yhteensä 230 000 munintakanaa, jotka kaikki lopetetaan ja tila saneerataan. Tilan ympärille on muodostettu 3 km suoja- ja 10 km valvontavyöhyke.
Lisätietoa tapauksesta SVA:n uutisessa 22.5.2024
Ruotsissa Newcastlen tauti -tapauksia on ilmennyt lähes vuosittain (tilasto vuodesta 1995 alkaen). Newcastlen tautia aiheuttavaa PMV-1-virusta esiintyy luonnonvaraisissa linnuissa myös Suomessa. Ruokaviraston tiedon mukaan luonnonvaraisissa kesykyyhkyissä (puluissa) tartuntaa on todettu viimeksi vuonna 2022 Tampereen seudulla. Siipikarjassa Newcastlen tautia ei Suomessa ole ilmennyt vuoden 2004 jälkeen. Ruotsilla ja Suomella on EU:ssa ns. ND-rokottamattomuusstatus, eli tautia vastustetaan ilman rokotuksia. Rokotukset Newcastlen tautia vastaan ovat meillä kiellettyjä viestikyyhkysten rokotuksia lukuun ottamatta.
Tarkkuutta tautisuojaukseen siipikarjatiloilla
Kevät on aina riskiaikaa siipikarjatiloilla, kun muuttolinnut palaavat pohjoiseen. Ne saattavat kantaa mukanaan esim. lintuinfluenssa- tai Newcastlen tauti -viruksia ja levittää niitä esim. ulosteissaan. Kevätkiireidenkin aikaan siipikarjatiloilla on muistettava panostaa tautisuojaukseen erityisen huolellisesti.
- Tautisulun käytöstä ei saa lipsua. Pelto- ym. ulkotöistä palattua on ensin syytä käydä suihkussa ja vaihtaa puhtaat vaatteet ja jalkineet ennen kanalaan siirtymistä. Virukset voivat kulkeutua siipikarjarakennukseen ihmisen vaatteissa, jalkineissa tai iholla ja hiuksissa olevassa pölyssä ja liassa. Kanalassa työskennelläänkin aina vain sinne varatuilla erillisillä työvaatteilla ja -jalkineilla.
- Tuloilmakanavat on suojattava verkoin.
- Rehut on säilytettävä suljetuissa siiloissa ja maahan varisseet rehut on siivottava välittömästi pois.
- Luonnonlinnuille ja jyrsijöille ei saa olla tarjolla ruokaa eikä piilo- ja pesimispaikkoja siipikarjatilakeskuksen alueella. Luonnonvaraisten lintujen karkotukseen siipikarjayksiköiden välittömästä läheisyydestä voi käyttää esim. petolintujen ääniä matkivia laitteita.