Nautojen lintuinfluenssasta, kysymyksiä ja vastauksia koottuna (UKK)

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Lintuinfluenssa naudoilla ja ihmisillä USA:ssa

Naudoilla todettiin lintuinfluenssa (influenssa-A -virus H5N1) USA:ssa ensimmäisen kerran maaliskuussa 2024. Tauti on todettu vain lypsylehmillä.
Euroopassa ei ole todettu lintuinfluenssaa naudoissa eikä naudoilla USA:ssa todettua lintuinfluenssaviruksen alatyyppiä ei ole toistaiseksi todettu Euroopassa.

USA:ssa lintuinfluenssatartunnan riskiä ihmisille pidetään yleisesti pienenä. Sairaiden eläinten kanssa työskenteleville riski on hieman suurempi ja sen takia sairastuneiden nautojen kanssa työskenteleville suositellaankin henkilökohtaisten suojavarusteiden käyttöä tartunnan ehkäisemiseksi. Tauti on tarttunut naudoista muutamaan yksittäiseen ihmiseen, jotka ovat parantuneet tartunnasta.

Lintuinfluenssariski naudoilla Suomessa

Suomessa riskiä nautaeläimille pidetään tällä hetkellä pienenä eikä esimerkiksi laidunnusta ole syytä välttää. Hyvä tautisuojaus eli rehun ja veden suojaaminen linnuilta ja muilta haittaeläimiltä on kuitenkin tärkeää. Kuolleet villilinnut on poistettava laitumelta. Suomessa viranomainen seuraa tilanteen kehittymistä tiiviisti ja tiedottaa asiasta lisää välittömästi, mikäli riskinarviointi Suomen osalta johtaa toimenpiteisiin suomalaisilla karjatiloilla.

Kysymyksiä ja vastauksia nautojen lintuinfluenssasta

Kirjasimme ETT:llä vastauksia nautojen lintuinfluenssaa koskeviin kysymyksiin. Löydät kyseisen UKK-listan täältä. Päivitämme listaa uudella tiedolla tarpeen mukaan.

 

Edelliset nautojen lintuinfluenssauutiset:

Lehmien influenssaa ei ole havaittu Euroopassa

USA:ssa lintuinfluenssatartuntoja vuohilla ja naudoilla