Lintuinfluenssariski kasvaa Euroopassa päivä päivältä

Euroopassa on tällä viikolla todettu uusia lintuinfluenssatapauksia lähes päivittäin. Raportteja tartunnasta on tullut Englannista, Hollannista ja Pohjois-Saksasta läheltä Tanskan rajaa. Tartuntoja on todettu sekä luonnonvaraisilla linnuilla että siipikarjatiloilla. Yleisin virustyyppi on ollut korkeapatogeeninen H5N8, mutta myös H5N1-, H5N2- ja H5N5-tyypin viruksia on löytynyt.

Tanskan eläinlääkintäviranomainen on 6.11.2020 määrännyt siipikarjan pidettäväksi sisällä tai katetussa tilassa. Hollannissa sisälläpitomääräys on ollut voimassa kaupallisen siipikarjan osalta 23.10.2020 alkaen. Saksassa vastaava määräys on annettu Nordfrieslandin ja Vorpommern-Rügenin alueille (TopAgrar online 3.11.2020).

Huolellinen tautisuojaus tarpeen siipikarjatiloilla

Siipikarjatilojen on syytä varautua tartunnan leviämiseen Euroopassa ja varmistaa huolellinen tautisuojaus myös meillä Suomessa. ETT:n ajanohtainen muistilista lintuinfluenssasta

Jos havaitset siipikarjatilalla epäilyttäviä oireita, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin ja lähetä näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon. Toimintaohje siipikarjan sairauden syyn selvitykseen

Kuolleita luonnonvaraisia lintuja löydettäessä on aina otettava yhteyttä lähimpään virkaeläinlääkäriin Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti.