Lintuinfluenssa leviää edelleen – Etelä-Ruotsissa kalkkunatilalla tartunta

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Korkeapatogeenisten lintuinfluenssa H5 -tapausten määrä on nopeasti lisääntynyt Euroopassa.

ETT uutisoi kasvavasta lintuinfluenssariskistä 6.11. Tämän jälkeen tartunnan saaneita luonnonvaraisia lintuja on löydetty runsaasti Saksan, Hollannin, Belgian, Tanskan ja Brittein saarten alueelta.

Siipikarjatapauksia on todettu nyt myös Pohjoismaissa, kun sekä Tanska että Ruotsi raportoivat vuoden ensimmäiset H5N8-tapauksensa Maailman eläintautijärjestö OIE:lle. Tanskassa tartunta löytyi broileriemotilalta Randersin läheltä (25 000 lintua, joista 1500 oli kuollut), kun taas Ruotsissa tartunnan saivat Ystadin lähellä sijaitsevan tilan kalkkunat (5 100 lintua, joista 1780 oli kuollut). Tilojen kaikki linnut on hävitetty erittäin helposti leviävän tartunnan leviämisen estämiseksi. Molempien maiden siipikarjatuotteiden vienti on keskeytynyt.

Ruokavirasto on tiedotteessaan muistuttanut tautisuojauksen tärkeydestä. Yksinkertaisin tapa estää siipikarjan kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin on pitää siipikarja sisällä ja huolehtia siitä, etteivät ihmiset, työvälineet tms. vie tartuntaa aiheuttavaa virusta mukanaan tuotantotilaan. Asianmukaisen tautisulun merkitys kasvaa entisestään.

Euroopan lintuinfluenssa- ym. vakavat eläintautitartunnat kartalla (18.11.2020)