Korkeapatogeeninen H5N8 Euroopassa
Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa H5N8 on levinnyt alkuvuoden aikana kahdeksan Euroopan maan siipikarjayksiköihin. Tartuntoja on raportoitu OIE:lle Unkarista, Puolasta, Bulgariasta, Tsekistä, Slovakiasta, Saksasta, Romaniasta ja Ukrainasta.
Luonnonvaraisissa linnuissa vastaavan tyypin virusta on todettu vain Saksassa (2) ja Puolassa (1). Saksassa on raportoitu lintujen kevätmuuton alkaneen tänä vuonna aikaisin leudosta talvesta johtuen. Toisaalta Pohjoismaiden kylmä ilma on saanut linnut jäämään normaalia pidemmäksi ajaksi Keski-Eurooppaan ennen siirtymistä pohjoiseen.
Eniten H5N8-siipikarjatapauksia on todettu Unkarissa, missä on OIE:n raporttien mukaan ilmennyt yhteensä jo toista sataa tapausta, ja yhteensä yli 850000 lintua on kuollut tai lopetettu tartunnan leviämisen estämiseksi. Suurin osa tapauksista on ollut ankkatiloilla, mutta muutama myös kalkkunakasvattamoissa.
USA:ssa H7N3 muuntautunut korkeapatogeeniseksi?
USA:ssa Pohjois-Carolinan alueen kalkkunatiloilla esiintyi alkuvuodesta matalapatogeenista H7N3-tyypin lintuinfluenssavirustartuntaa. Tapauksia oli sekä kalkkunaemotiloilla että -kasvattamoissa. Nyt aikaisempien tapausten kontaktitilalla on todettu korkeapatogeeninen H7N3-tartunta. Tutkijat epäilevät matalapatogeenisen viruksen muuntautuneen korkeapatogeeniseksi. Viruksen ei ole tähän mennessä havaittu tarttuneen ihmiseen.
H16N3 zoonoottinen uhka?
Kiinassa tutkijat ovat julkaissut tuloksia laajasta luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssaseurannasta vuosina 2017-2019. Erityisesti tutkittiin lintuinfluenssaviruksen alatyyppiä H16N3, joka on havaittavissa useissa maissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voiko se olla uhka ihmiselle. Tutkijat eristivät kaksi H16N3-tyypin influenssavirusta, jotka voivat sitoutua sekä ihmis- että lintutyypin solureseptoreihin. He löysivät myös todisteita siitä, että H16N3-lintuinfluenssavirukseen on yhdistynyt muiden lajien geenimateriaalia, mikä viittaa siihen, että se voi tartuttaa muita lajeja ja voi siten olla uhka sekä eläinten että ihmisten terveydelle tulevaisuudessa. Kirjoittajat kirjoittivat: ”Näin ollen on tarpeen lisätä lintuinfluenssan alatyypin H16N3 esiintymisen ja leviämisen seurantaa luonnonvaraisissa linnuissa.”