Koronavirus COVID-19 -erityistilanne ja tuotantoeläinten terveydenhuolto

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Ruokavirasto on päivittänyt 17.3.2020 antamansa ohjeen eläinlääkäripalvelujen järjestämisestä COVID-19 -erityistilanteessa. Ohje on nyt voimassa 13.5.2020 saakka.

ETT:n linjaus koskien Nasevan ja Sikavan terveydenhuoltokäyntejä koronavirustilanteessa on edelleen voimassa. Terveydenhuoltokäynnit tehdään ETT:n linjauksen ohjeita noudattaen. Eläinlääkäri ja tuottaja voivat sopia terveydenhuoltokäynnistä siten, että ihmisten välinen kontakti minimoidaan esim. käymällä tilanne läpi ensin puhelimitse. Tuottajan luvalla eläinlääkäri voi sen jälkeen käydä arvioimassa eläinten terveyden ja hyvinvoinnin ja niihin vaikuttavat olosuhteet myös yksin.

  • Lääkkeiden käytön ja luovutuksen ehdoissa ei ole tuotantoeläinten osalta muutoksia COVID-19- tilanteen johdosta lukuun ottamatta rokotteiden luovuttamista elintarviketuotantoeläinten ja turkiseläinten rokottamiseen tilan rokotusohjelman mukaisesti. Poikkeuksellisesti tässä tilanteessa rokotteita voidaan luovuttaa ilman lainsäädännön edellyttämiä eläinlääkärin käyntejä (ei koske hevosia).
  • Välttämättömiä ja kiireellisiä tarkastuksia, jotka tehdään koronatilanteesta huolimatta, ovat vastustettavien eläintautien epäilyjen ja tautitapausten takia tehtävät tarkastukset ja näytteenottokäynnit. Myös esim. eläinten vientitarkastukset tehdään normaalisti.
  • Jos tilalla epäillään salmonellaa, tehdään tarkastuskäynti ja epäilynäytteenotto virkaeläinlääkärin toimesta. Samoin käynnit rajoittavien määräysten purkamiseksi tehdään.
  • Siipikarjan salmonellavalvonnan suunnitelmalliset käynnit eivät kuulu edellä mainittuun ryhmään, kuten eivät myöskään muiden terveysvalvontojen käynnit. Virallisia salmonellavalvontakäyntejä ei siis täällä hetkellä tarvitse tehdä, eikä tiloille aiheudu viranomaisten taholta seuraamuksia, vaikka virallista salmonellavalvontakäyntiä ei pystytä tekemään aikataulun mukaisesti. Siipikarjan salmonellavalvonnan perusta on toimijan oma näytteenotto. Toimijan omat salmonellanäytteet on siis tärkeää ottaa salmonellavalvontaohjelman mukaisesti.

 

ETT:n ohje koronavirustartunnan varalta tuotantoeläintiloille: COVID-19 8.4.2020

ETT juhend inimeste koroonaviiruse ja produktiivloomade kohta: COVID-19 ETT 8.4.2020 (est.)

Ruokaviraston ohjeet koronavirustartunnan varalta

Työterveyslaitoksen toimintaohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn

THL:n ohjeet koronavirustartunnan varalta