Koronavirus COVID-19 -erityistilanne ja tuotantoeläinten terveydenhuolto

Ruokavirasto on päivittänyt 15.5.2020 antamansa ohjeen eläinlääkäripalvelujen järjestämisestä COVID-19 -erityistilanteessa. Ohje on nyt voimassa 31.8.2020 saakka.

ETT:n linjaus koskien Nasevan ja Sikavan terveydenhuoltokäyntejä koronavirustilanteessa on edelleen voimassa. Terveydenhuoltokäynnit tehdään ETT:n linjauksen ohjeita noudattaen. Eläinlääkäri ja tuottaja voivat sopia terveydenhuoltokäynnistä siten, että ihmisten välinen kontakti minimoidaan esim. käymällä tilanne läpi ensin puhelimitse. Tuottajan luvalla eläinlääkäri voi sen jälkeen käydä arvioimassa eläinten terveyden ja hyvinvoinnin ja niihin vaikuttavat olosuhteet myös yksin.

  • Lääkkeiden käytön ja luovutuksen ehdoissa ei ole tuotantoeläinten osalta muutoksia COVID-19- tilanteen johdosta lukuun ottamatta rokotteiden luovuttamista elintarviketuotantoeläinten ja turkiseläinten rokottamiseen tilan rokotusohjelman mukaisesti. Poikkeuksellisesti tässä tilanteessa rokotteita voidaan luovuttaa ilman lainsäädännön edellyttämiä eläinlääkärin käyntejä (ei koske hevosia).
  • Ensisijaisesti tehdään välttämättömät ja kiireelliset tarkastuskäynnit. Sen lisäksi tehdään sellaisia tarkastuskäyntejä, joissa riski koronatartunnan leviämiseen arvioidaan olevan pieni.
  • Eläinten terveysvalvontaa ja -seurantaa voidaan jälleen toteuttaa suunnitellusti. Esimerkiksi siipikarjatilojen virallisia eläinlääkärin tekemiä salmonellavalvontakäyntejä voidaan taas tehdä. Henkilöiden väliset kontaktit pyritään pitämään vähäisinä ja huolehditaan riittävästä etäisyydestä paikalla olevien henkilöiden välillä.
  • Kiireettömiä tarkastuskäyntejä, joissa syntyy lähikontakti eläinten hoitajaan ei tehdä, kuten AI/ND -seurantanäytteenotto ja maedi-visnan vapaaehtoinen terveysvalvonta.

ETT:n ohje koronavirustartunnan varalta tuotantoeläintiloille: COVID-19 8.4.2020

ETT juhend inimeste koroonaviiruse ja produktiivloomade kohta: COVID-19 ETT 8.4.2020 (est.)

Ruokaviraston ohjeet koronavirustartunnan varalta

Työterveyslaitoksen toimintaohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn

THL:n ohjeet koronavirustartunnan varalta