Janakkalalaisen fasaanitarhan lintuinfluenssaepäily varmistui

Ruokavirasto on tänään tiedottanut Jankkalassa sijaitsevan fasaanitarhan viikonloppuna sairastuneiden lintujen kuolinsyyksi varmistuneen korkeapatogeenisen H5N8-tyypin lintuinfluenssatartunnan. Tarha sijaitsi luonnonvaraisissa fasaaneissa 21.1.2021 todetun lintuinfluenssatartunnan vuoksi jo aiemmin määrätyn rajoitusvyöhykkeen sisällä, jolla rajoitettiin siipikarjan ja siipikarjasta saatavien tuotteiden siirtoja.

Ruokaviraston tiedote 10.2.2021 fasaanitarhassa todetusta lintuinfluenssatapauksesta Janakkalassa

Pidetään siipikarjatilojen tautisuojauksen taso korkealla!

Suomessa todettiin korkeapatogeenista lintuinfluenssa luonnonvaraisissa linnuissa myös vuosina 2016-2018. Tartunta ei tuolloin levinnyt yhteenkään siipikarjan pitopaikkaan, vaikka villilintujen löydöksiä ilmeni myös siipikarjatiheällä alueella maan lounaisrannikolla.

Korkeapatogeenista lintuinfluenssavirusta H5N8 on nyt tammi-helmikuussa löydetty Kanta-Hämeestä (Janakkala) ja Uudeltamaalta (Helsinki). Virusta esiintyy kuitenkin todennäköisesti myös muualla Suomessa, joten siipikarjatiloilla tautisuojaustoimia on nyt noudatettava herkeämättä. Kaikki kontakti luonnonvaraisiin lintuihin ja niiden jätöksiin on katkaistava:

  • Kaikki siipikarja on pidettävä sisätiloissa.
  • Tautisulkua tulee käyttää aktiivisesti aina ulkoa siipikarjan tuotantotiloihin siirryttäessä.
  • Siipikarjan tuotantorakennusten tulo- ja poistoilmakanavien suojaus verkoin, lintupiikein tms. tavoin tulee tarkistaa ja tarvittaessa korjata, jotta luonnonvaraisilla linnuilla ei ole mahdollisuutta päästä lähellekään ilmanvaihtokanavia.
  • Siipikarjaa hoitavien ei tule osallistua riistalintujen metsästykseen tai käsittelyyn.

Siipikarjatuottajan muistilista lintuinfluenssasta