H5N8-lintuinfluenssavirus leviää länteen

  • Artikkelin kategoria:Yleinen

Lounais-Saksassa sijaitsevassa takapihakanalassa on todettu viime viikolla korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Tartuntatilalla oli yhteensä 69 lintua, joista 44 oli kuollut (63,8 %). Tilan linnuista 49 oli kanoja, kaksi hanhia, kuusi ankkoja, kolme fasaaneja ja yhdeksän kanarialintuja.

H5N8-tyypin korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus on alkuvuoden aikana aiheuttanut tartuntoja siipikarjatiloilla Puolassa, Unkarissa, Slovakiassa, Romaniassa, Tsekissä ja Ukrainassa, minkä lisäksi se on löydetty yksittäisistä luonnonvaraisista linnuista Saksassa ja Puolassa. Tanska raportoi luonnonvaraisen linnun matalapatogeenisesta H5N8-virustyypin tartunnasta tammikuun lopussa.

Suomessa siipikarja on pidettävä sisätiloissa maaliskuun alusta toukokuun loppuun lintuinfluenssatartuntojen välttämiseksi. Mikäli tästä jostain syystä halutaan poiketa, on kaikin keinoin estettävä siipikarjan päsy kontaktiin luonnonvaraisten lintujen kansa. Ulkoilualue tulee kauttaaltaan aidata ja kattaa esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla. Lintujen ulkonapidosta on tehtävä ilmoitus paikalliselle kunnaneläinlääkärille.