Afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistään

  • Artikkelin kategoria:Sika / Yleinen

Ensimmäinen tapaus Amerikan mantereella

USA:n maatalousministeriö (USDA) on viime viikolla vahvistanut, että Dominikaanisessa tasavallassa on todettu sioilla afrikkalainen sikarutto -tartunta (ASF). Tämä on ensimmäinen ASF-löydös Amerikan mantereella 40 vuoteen.

Tapaukset löydettiin USA:n ja Dominikaanisen tasavallan yhteisen seurantaohjelman avulla. Löydökset on tehty eri aikaan kahdelta eri tilalta kahdessa eri maakunnassa.

Ensimmäinen positiivinen näyte oli isosta sikalasta La Minasta, Monte Christin maakunnasta maan länsiosasta, hieman yli 20 km:n päässä Haitin rajalta. OIE:n raportin mukaan tilan 827 siasta 266 oli positiivisia 1.7.2021 otetuissa näytteissä. Kaksi viikkoa myöhemmin tauti löytyi harrastesikalasta La Breñassa Sánchez Ramírezin maakunnassa, 170 km linnuntietä kaakkoon ensimmäisestä tilasta. Tällä tilalla 15 siasta seitsemän oli ASF-positiivisia.

Euroopassa runsaasti ASF-löydöksiä

Saksalainen Agrarheute on uutisoinut ASF-tapausten lisääntyneen myös Euroopassa sekä villisioilla että kesysioilla edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. EU:n ADIS-järjestelmän (Animal Disease Information System) mukaan 30.7.2021 mennessä oli tänä vuonna raportoitu 8284 villisikatapausta 12 eri jäsenmaasta. Kesysioilla oli ilmennyt 839 taudinpurkausta yhdeksässä eri EU-jäsenmaassa vastaavana aikana. Villisikatapauksia on raportoitu eniten Unkarista (2461) ja Puolasta (2009), ja yli tuhat tapausta on ilmennyt myös Slovakiassa ja Saksassa. Virossa ASF-tartunta on todettu tänä vuonna 39 villisiassa. Suurin osa sikalatapauksista (751/839) on raportoitu Romaniasta. Myös Virossa on tänä vuonna ilmennyt yksi sikalatapaus, kun Harjumaan Kiilin kunnassa n. 20 kilometriä Tallinnasta etelään sijaitsevalla 1700 sian tilalla todettiin heinäkuun puolivälissä kaksi ASF-positiivista sikaa (Ruokaviraston uutinen Viron ASF-tapauksesta).