Under 2018 utvecklades ett index för att mäta välfärden hos finska grisar. En veterinär besöker regelbundet grisgårdar för att observera djurens hälsa och förhållanden, t.ex. tre gånger om året för de minsta gårdarna och upp till 26 gånger om året för de största. När veterinären registrerar uppgifterna i Sikava används besöksuppgifterna för att beräkna välfärdsindex för varje djurgrupp (suggor, smågrisar, avvanda smågrisar och slaktsvin) på gården. Indexet beräknas både efter varje besök och två gånger per år för att återspegla de senaste 12 månaderna. Detta gör det möjligt för gården att övervaka både plötsliga förändringar och långsiktiga trender.
Sikavas vämåendeindex bygger på principerna i det vetenskapliga systemet Welfare Quality®. Förutom kvaliteten på miljön och förhållandena mäter indexet hälsan och beteendet på observationspunkterna för svin (se figuren nedan). För närvarande bedöms miljö och förhållanden med sex indikatorer, beteende med tre och hälsa med 11, som varierar något mellan olika djurgrupper. Indexet baseras på felpoäng, men från och med 2022 kommer faktorer som indikerar särskilt goda förhållanden att läggas till som ytterligare poäng. För närvarande kan tilläggspoäng tilldelas för ”rikligt med strö på liggplatser” och ”fri digivning” om indexet redan ligger på den gröna nivån före tilläggspoängen.
Sikava system är unikt i världen. Den grundläggande uppgiften i hälsovårdsarbetet är att arbeta kontinuerligt med din egen veterinär, som samtidigt tillhandahåller stora mängder aktuell information om grisarnas hälsa och välbefinnande. Denna information är också viktig för livsmedelssäkerheten. Sikavas kvalitetssystem är certifierat enligt ISO 9001. Sikava har också ett nationellt kvalitetssystem som godkänts av Livsmedelsverket och som är synligt för konsumenten genom märkningen Laatuvastuu.