Enligt Naturresursinstitutets populationsuppskattning har vildsvinsstammen i Finland fortsatt att minska. I januari 2024 uppgick den genomsnittliga populationsstorleken till drygt 2 000 vildsvin. Populationen övervakas noggrant på grund av hotet från svinpesten.
Vildsvinen besöker gärna trädgårdar, även i stadsområden, och odlingar där de kan orsaka betydande skador. Globalt sett är vildsvinet ett av de mest skadliga skadedjuren (däggdjur) i jordbruket. Som allätare kan de också påverka djur- och växtarter och hota t.ex. markhäckande fågelvilt.
Det största hotet anses dock vara den potentiella spridningen av djursjukdomar som kan följa med vildsvinen, i synnerhet afrikansk svinpest (ASF), en dödlig hemorragisk feber som infekterar grisar. Det finns inget vaccin eller någon behandling mot sjukdomen. Om ASF skulle spridas till Finland skulle det få stora ekonomiska konsekvenser för svinindustrin. I Finland grundar sig övervakningen av sjukdomen på undersökning av sjuka djur och prover från vildsvin som fötts upp och jagats. Det är särskilt viktigt att undersöka vildsvin som har dött spontant och visat sig vara sjuka. Alla vildsvin som hittas döda ska omedelbart rapporteras till den lokala kommunalveterinären
Har du skjutit ett vildsvin?
Prov måste tas för afrikansk svinpest från vildsvin som jagats. En andra njure och mjälte tas för provtagning. Dessutom tas ett blodprov och från en vildsvinshona livmodern. Proverna skickas till Livsmedelssäkerhetsverket i Helsingfors.
Instruktioner för provtagning och mera på webbplatsen
Mer detaljerade instruktioner om hur man behandlar vildsvin som fångats.