Producenten kan själv inverka på djurens hälsa och välmående samt minska risken för spridningen av smittosamma djursjukdomar till, på och från gården. Följande handlingssätt som ETT rekommenderar är inte dyra men kan förhindra spridning av allvarliga djursjukdomar och på det sätte förhindra skador som den skulle orsaka.
Djur som kommer till gården
Fokusera på en produktionsinriktning, eftersom olika djurarter, djur i olika ålder och en livlig djurtrafik ökar sjukdomsrisken. Vid handel av djur har du som köpare rätt att ställa krav på djurets hälsotillstånd. Sikavas hälsoklassificering minskar risken för smittosamma svinsjukdomar såsom grishosta, dysenteri, skabb, nyssjuka och salmonella på ursprungsgården. Följ riktlinjerna för hantering av sjukdomsrisker i samband med djurtransporter (på finska).
- Från hemlandet
Isolera djur som kommer till gården från andra djuren för minst en månad och sköt dem alltid sist i slutet av ett arbetspass. Ha egna arbetskläder, -skor och -redskap för karantäns- eller isoleringsutrymmet. Rekryteringsdjur till Sikava-gårdar måste i allmänhet skaffas från gårdar på specialnivå.
- Från utlandet
Vid/Före införsel av djur, ta alltid kontakt med Livsmedelsverket för de officiella kraven som gäller import, och ETT för mer detaljerade instruktioner angående ifrågavarande import.
Ifall du köper djur eller importsperma, försäkra dig om att de har förts in till Finland enligt ETT:s anvisningar.
Djur som lämnar gården
Använd lastningsutrymme eller -area åt djuren som ska lämna gården. Håll dörren mellan lastningsutrymmet och svinhuset stängd under lastningen och se till med hjälp av ventilationen att det inte kommer luft in i svinhuset från lastningsutrymmet eller transportbilen. Se också till att svin kan inte komma tillbaka till lastningutrymmet från transportbilen.
Låt inte chauffören komma in i svinhuset. Det är inte tillrådligt att låta chauffören komma in i lastningsutrymmet heller. Erbjud djurtransportens chaufför skyddskläder, stövlar och utrustning för hantering av svin och en möjlighet att tvätta händer och stövlar, om hen måste gå in i lastningsutrymmet. Tvätta och
desinficera alltid lastningsutrymmet efter användning. Öppna inte dörren mellan svinhuset och lastningsutrymmet förrän lastningsutrymmet är tvättad och desinficerad.
Det är förbjudet att ge matrester åt svin. Importerat foder och foderämnen måste ha undersökts för salmonella före ibruktagandet. Det är tillrådligt att foder som används i gården har tillverkats eller importerats av de företag som finns med på ETT:s positivlista. Ifall du importerar foder eller foderämnen på egen hand, försäkra dig om att det importerade partiet undersöks för salmonella i Finland före ibruktagandet. Spara undersökningsbeviset.
Placera foder- och strölagren skilt från förvaringställen för gödsel och kadaver. Förvara lösviktsfoder och spannmål som används i utfodringen i täta, uppifrån slutna metall- eller glasfibersilon. Platsen för avlastning av foder eller mobil blandares arbetsområde skall vara ren, torr och ha fast botten. Se till att avföring från skadedjur inte kommer i foder eller dricksvatten. Skydda också strö och aktiveringsmaterial från fåglar och gnagare. Se till att det inte finns möjligheter för fåglar att sitta i foder-eller strölager eller ovanpå utfodringsplatser.
Anmäl till den egna veterinären, ifall det förekommer symptom på någon smittsam sjukdom i gårdens djur. Enligt bedömning av veterinären anmäl situationen till Sikava, slakteriet, avbytaren och foderleverantör. På det här sätt kan situationen tas i beaktande vid planeringen av färdvägar och arbetsordning. Om det är fråga om en sjukdom som kan sprida sig med maskiner, informera också maskinentreprenören och de andra användarna av gemensamma maskiner.
Persontrafik
Ordna en smittospärr vid ingången till djurutrymmena, genom vilken alla, också gårdens ägare och arbetaren måste alltid gå. Ordna möjlighet att tvätta händer och skodon. Rent och smutsigt område måste urskiljas tydligt från varandra, så att det är inte möjligt för färdledare att korsa. Använd själv och kräv att besökare använder rena skyddskläder och -skodon samt engångshandskar. Tvätta alltid händerna med flytande tvål och torka dem med papper innan du går in eller avslutar i djurutrymmen. Använd handdesinfektionsmedel vid behov.
Fordonstrafik och entreprenörer
Alla fordon som kör till gården, även fodertransport, bildar en risk för djursjukdomar att sprida sig till gården. Sträva till att ordna vägarna på gårdscentret så att foder- och gödselrutterna inte korsas. Förutsätt av maskinentreprenörerna att arbetsmaskinerna är rengjorda och vid behov desinficerade innan de kommer till gården. Erbjud möjlighet att tvätta och desinficera arbetsmaskinerna innan entreprenören åker från gården. Tvätt platsen måste vara placerad långt borta från djurutrymmen. Kom överens om hur maskiner som används av flera gårdar ska tvättas. Ordna hämtning ställe för kadaver långt borta från djurutrymmen, helst på sidan av den allmänna vägen.
Utlandsresor
Använd skyddsutrustning och se till att du tvättar händer ifall du besöker utländska djurgårdar. Gå inte in i en djurhållningsplats i Finland före det har gått minst 48 timmar från den sista djurkontakten i utomlands. Bada bastu efter du har kommit till Finland, tvätta alla kläder som använts vid resan och tvätta och desinficera skorna. Ta inte med dig produkter av animaliskt ursprung till hemlandet. Ifall du har blivit smittad med diarré på utlandsresan bör du försäkra dig om att du inte är bärare av salmonella.
Utländska besökare och arbetstagare (link på finska)
Ovannämnda instruktionerna gäller också utländska besökare och arbetstagare. Låt inte besökare från områden med djursjukdomar som sprider sig lätt komma in i produktionsdjursutrymmena. Till finländska djurgårdar får inte föras livsmedel från utomlands.
Andra husdjur hör inte till produktionsdjurutrymmena, foderkök eller foderlager. Ifall det finns katter på gården bör mängden vara högst några få utanför produktionsbyggnader. Andra husdjur kan sprida smittor både från omgivningen och som symptomfria bärare. Förhindra gnagare och fåglar att slippa in i produktionsbyggnader. Bekämpa gnagare och flugor regelbundet, förhindra häckning av fåglar i produktionsbyggnaderna och använd skrämmor. Mata inte fåglar i närheten av produktionsbyggnaderna. Se ETT:s Skydd mot skadedjur- guide för mera instruktioner.
En god ordning och allmän hygien i produktionsutrymmena minskar smittorisken. Ökning av djurtäthet ökar smittotryck, för att sjukdomarna sprider sig vanligtvis via sekret eller direkt kontakt mellan djur. Genom att dela in produktionsenhet i avdelningar med ”all in-all out” system, är det möjligt att ha djurmaterial som är åldersstruktur enhetlig. Vid omgångsuppfödning kan avdelningarna tvättas och desinficeras mellan partierna.
Gris i olika åldern på samma djurhållningsplats ökar smittotryck för yngre djur. Djuren bör alltid skötas om i rätt ordning från att börja med de yngsta. Genom att dela in svinbesättningen i produktionsfas baserade epidemiologiska enheter (link på finska), kan smittotrycket förminskas. I de största enheterna bör ha en skild sjukavdelning med egen smittospärr.
Ökning av djurtäthet kan öka smittor också genom stress orsakad av försämrat förhållandena. Erbjud möjligheter för artspecifika beteendemönster samt förhållanden som djuret lätt kan anpassa sig till. Utfodra djuren enligt produktionsfas och se till att djuren alltid får tillräckligt med rent dricksvatten. Följ de rekommenderade vaccineringsprogrammen för att förbättra svinens immunförsvar. Observera djurens beteende, utveckla ditt s.k. ”svinblick” och reagera på signaler som uttrycker att djuren möjligtvis upplever stress.
Satsa på observering av dina djur och ta kontakt med din veterinär för att reda ut orsaker för symtomen. Planera provtagning vid behov med din veterinär och för prover till undersökning. Utnyttja obduktioner, Köttbesiktningsrapporter och hälsovårdsbesöker i sjukdomsuppföljningen. Se till att medicinbokföringen är sparat i Sikava. Se till att kadaverhanteringen av självdöda och på gården avlivade djur sker lagenligt.
Ingå ett hälsovårdsavtal med din veterinär, med vilket du ansluter gården till Sikava, registret för hälsoklassificering av svingårdar. På hälsovårdsbesöken, definierade av Sikava, iakttas förhållanden samt djurens hälsa och välbefinnande. Med hjälp av hälsovårdsplanen och bedömning av smittoskydd som görs en gång om året strävar man till att planenligt förbättra djurens hälsa och välmående samt gårdens produktion.
Sjukdomsbekämpning kräver inte nödvändigtvis stora investeringar. Nätverka och dela fungerande lösningar med andra producenter. Uppskatta gårdens kritiska punkter gällande smittskyddet genom Biocheck-bedömningen gjort med veterinär eller rådgivare. Utnyttja kunnandet av hälsovårdsveterinären och produktionskedjan för att hitta goda procedurer för din gård. Rätta dagliga rutiner och konstant uppmärksamhet märkligt förbättrar gårdens smittskydd.