Rengöring och desinficering av kalvstallar

Regelbunden rengöring av produktionslokaler förbättrar produktionshygienen, minskar infektionstrycket och minskar sjukdomsriskerna.

I kalvstallar bör uppfödningsavdelningarna tvättas och desinficeras regelbundet mellan uppfödningsomgångarna.

Mekanisk rengöring

– All lös gödsel, smuts och överskottsmaterial avlägsnas från uppfödningsavdelningarna. Gödsel som samlats till pennornas botten och hörn kan vid behov blötläggas med vatten för att lossa och avlägsna den. Gödselkanalerna töms så bra som möjligt.

Inledande desinfektion

– På avdelningarna utförs den första desinfektionen med ett lämpligt alkaliskt desinficerande rengöringsmedel. Rengöringsmedlet appliceras i en 1-2 % lösning, antingen med en högtryckstvätt med lågt tryck eller med en skummare ansluten till en högtryckstvätt / tryckvattenledning för alla ytor som ska tvättas. Åtminstone under sommarperioden behandlas även frånlufts- och tilluftskanaler. Den inledande desinficeringen ska utföras för varje enskilt utrymme, så att de behandlade utrymmena och ytorna hinner tvättas innan tvättmedelsskummet hinner torka på ytorna.

Tvätt

– Efter den inledande desinficeringen trycktvättas alla ytor i avdelningarna för att avlägsna all smuts. Inledningsvis rekommenderas en måttlig temperatur på cirka +60 °C för att förhindra att proteinhaltig smuts fastnar på de ytor som ska tvättas, i slutet av tvätten kan temperaturen höjas. Om kryptosporidios har konstaterats på gården är det lämpligt att i slutet av tvätten använda så hög temperatur som högtryggstvätten kan ge för att förstöra oocystorna.
– Tvättningen av avdelningarna sker i en enda front från topp till botten, och så att foder- och dricksutrustningen i avdelningarna om möjligt tvättas först och sedan riktas tvätten bort från foderlinjen. Frånluftskanalerna tvättas i hela sin längd, först uppifrån och ner och sedan nerifrån och upp, liksom tilluftskanalerna. Frånluftsfläktar och spjäll ska normalt vara borttagna från frånluftskanalerna för att möjliggöra rengöring och desinfektion.
– Det är inte nödvändigt att lyfta upp gödselgallren i avdelningarna, men de tvättas ovanifrån så bra som möjligt.
– Mittgången tvättas när de egentliga djuravdelningarna har tvättats och ingen smuts längre kan komma in i mittgången. Sjukavdelningen ska tvättas i ett lämpligt skede efter att huvudavdelningarna och mittgången har tvättats.
– Vid behov rengörs foderförråden och kalvstallets kontors-, underhålls- och sociala utrymmen efter att själva djurutrymmena har tvättats. Åtminstone golven bör rensas från överflödigt material och tvättas eller rengöras på annat sätt.
– Efter tvätt och rengöring får avdelningarna och andra utrymmena torka så att det inte finns någon synlig fukt på ytorna.

Desinfektion

– Desinficera avdelningarna med ett lämpligt desinfektionsmedel, t.ex. blandningar av glutaraldehyder och kvartära ammoniumföreningar, i 1-2 % lösning. Dessa preparat är dock inte effektiva mot oocystor av kryptosporidier.
– Om diarré orsakad av kryptosporidios har konstaterats hos kalvar på gården är det att föredra att använda en produkt som är aktiv mot kryptosporidiska oocystor för slutlig desinfektion.
-Desinfektionsmedlet appliceras med en tryckspruta eller högtryckstvätt vid lågt tryck så att alla ytor i utrymmena, inklusive frånlufts- och tilluftskanaler, fuktas av desinfektionsmedlet. Golven i kontors-, underhålls- och sociala utrymmen kan fuktas eller torkas av med en trasa fuktad med desinfektionsmedel.
– När du använder en högtryckstvätt måste du se till att koncentrationen av desinfektionsmedlet vid högtryckstvättens munstycke är tillräcklig. Det säkraste sättet är att bereda en färdig desinfektionslösning i en stor behållare, varifrån lösningen appliceras med en högtryckstvätt. Desinfektionsmedelslösningen appliceras kall och högtryckstvätten försörjs inte med kranvatten.
– Efter desinfektion får utrymmena torka igen så att det inte finns någon synlig fukt på ytorna.

Övriga åtgärder

– Efter torkning kan sprickor och slitage i avdelningarnas golv vid behov repareras med lödbetong eller annat liknande preparat. Andra nödvändiga reparationer kan utföras vid samma tillfälle.
– Slutligen kan golvet i uppfödningsavdelningarna, staketen och de nedre delarna av väggarna (särskilt övergången mellan vägg och golv) och gödselgallren behandlas med kalkmål (”Kalkkivelli”) gjord av släckt kalk (SL 90).
Kalkmålet kan appliceras till exempel med en sprutkanna eller med en för ändamålet tillgänglig kalkspruta.
– Efter att kalken har torkat sköljas löst kalkdamm bort från botten av pennorna för att förhindra att det fastnar på djurens hud och klövar. Till sist läggs ett tunt lager av kutterspån eller torv på golvet i pennorna. Nya djur kan sedan föras in på avdelningen.
– Alla arbetskläder och skor som används i kalvstallet tvättas i en temperatur på minst + 60 °C.

Bruksanvisningen och säkerhetsdatabladen för alla produkter som används för rengöring och desinficering av kalvstallet måste följas.