Blåtunga Q&A

Varför är blåtunga en allvarlig sjukdom hos idisslare?

Blåtunga kan orsaka stora ekonomiska förluster för lantbruken, bland annat i form av dödlighet, minskad mjölkproduktion, infertilitet, fosterdödlighet och födsel av svaga kalvar och lamm. Sjukdomen är allvarligare hos får än hos nötkreatur.

Finns det blåtunga i Finland?

Blåtunga har inte påträffats i Finland. Finland är officiellt fritt från blåtunga.

Var finns blåtunga?

Blåtunga förekommer över hela världen. I Europa är sjukdomen vanligast i södra Europa, inklusive Spanien, Portugal, Italien och Grekland. Från och med hösten 2023 har BTV serotyp 3 orsakat en epidemi i Europa, där den har påträffats i länder som Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Tyskland och Luxemburg. Under sensommaren 2024 spreds sjukdomen till Danmark och lite senare till Sverige och Norge.

Kan blåtunga komma till Finland?

Blåtunga kan spridas till Finland via luften, djurtransportfordon eller i svidknott som transporteras av flygplan. Även sperma och embryon kan sprida sjukdomen. Införsel av blåtungavirus via fryst sperma förhindras därför genom lagstiftning och testning i ursprungslandet. Sjukdomen kan också komma till Finland via djur som bär på sjukdomen. Finland är fritt från blåtunga inom EU, så det är för närvarande inte praktiskt möjligt att importera idisslare till Finland från områden som drabbats av sjukdomen.

Vilken patogen orsakar blåtunga?

Blåtunga är en sjukdom som orsakas av ett virus (BTV). Viruset är ett orbivirus i familjen reovirus. Det finns för närvarande 24 kända sjukdomsframkallande serotyper av viruset, plus fem atypiska serotyper. Olika serotyper orsakar olika sjukdomar. I Europa orsakas epidemin från och med hösten 2023 av BTV serotyp 3 (BTV3).

Vilka djurarter kan smittas av blåtunga?

Blåtunga kan drabba tama och vilda idisslare och kameldjur (alpacka och lama).

Är blåtunga smittsamt hos husdjur?

Överföring av blåtunga till husdjur, t.ex. hundar, är extremt sällsynt.

Är blåtunga smittsamt hos människor?

Blåtunga smittar inte människor.

Hur smittar blåtunga?

Blåtunga är en virussjukdom hos idisslare som sprids av blodsugande svidknott. Svidknott infekteras av den idisslare som bär på viruset och överför smittan till andra idisslare efter att viruset har förökat sig i svidknott. Viruset kan också överföras från ett djur till ett annat via sperma och från mor till foster via moderkakan. Återanvända nålar som förorenats med viruset kan också sprida sjukdomen mellan djur. Sjukdomen överförs inte direkt från ett djur till ett annat.

Hur lång är inkubationstiden för blåtunga?

Inkubationstiden för blåtunga, dvs. tiden från infektion till symtomdebut, är vanligtvis 5–8 dagar, men kan variera mellan 4-20 dagar.

Vilka är symptomen på blåtunga?

Inte alla infekterade djur visar symtom eller symtomen kan vara lindriga. Symtomen hos får är vanligare och allvarligare. Sjukdomen kan ibland orsaka svullnad av fårets tunga och blå tunga på grund av cirkulationsstörningar; blåtunga har fått sitt namn efter detta symptom. Blåtunga är allvarligare hos dräktiga idisslare och kan orsaka svaga eller missbildade nyfödda.

 

 

Vad ska jag göra om jag misstänker att mina djur har blåtunga?

Om du misstänker att dina djur har blåtunga ska du utan dröjsmål anmäla detta till din kommunalveterinär.  Veterinären kommer att ta prover från djuren för att testa för blåtunga. Blåtunga är en sjukdom som det finns en lagstadgad kontroll mot och måste anmälas till den officiella veterinären.

Vad ska jag göra om mina djur blir sjuka och jag inte vet varför?

Om djuren blir sjuka måste orsaken till sjukdomen fastställas av veterinären och eventuella nödvändiga prover tas. Om symtomen tyder på blåtunga kan veterinären ta prover från djuren för undersökning.

Hur diagnostiseras blåtunga?

Diagnosen kan bekräftas med hjälp av blodprov från levande djur. Vävnadsprover från nyligen döda, aborterade foster eller dödfödda nyfödda kan undersökas. Beroende på provmaterialet kan antingen virus eller antikroppar testas.

Hur behandlas blåtunga?

Det finns inget riktigt botemedel mot bluetongue. Symtom på sjukdomen kan behandlas med symtomatisk stödjande vård.

Kan ett djur tillfriskna från blåtunga?

Ett djur kan tillfriskna från blåtunga, men dess produktion kan vara kraftigt nedsatt efteråt.

Kan djur vaccineras mot blåtunga?

Det finns vaccin mot blåtunga. Vaccinerna används efter behov i de drabbade områdena.

Skyddar vaccination mot infektion?

Vaccination skyddar inte mot infektion, men det har visat sig att det minskar symtomen och dödligheten.

Kan jag vaccinera mina djur i förebyggande syfte nu?

Vaccination är inte tillåten eftersom Finland för närvarande är ett blåtungafritt land.

Hur kan jag förebygga blåtunga hos mina djur?

Blåtunga är en sjukdom som överförs av blodsugande svidknott, så den är svår att förebygga hos djur. Genom att minska djurens kontakt med blodsugande svidknott kan det vara möjligt att minska infektionerna något. Man kan försöka minska djurens kontakt med svidknott, t.ex. genom att hålla djuren inomhus på natten, förbättra ventilationen i djurens inhägnader och undvika betesmarker med hög förekomst av svidknott.

Kan insektsmedel förebygga blåtunga?

Insektsmedel har inte visat sig vara effektiva för att förhindra blåtunga.

Vad händer om blåtunga påträffas på min gård?

Om blåtunga påträffas på en gård beslutar länsveterinären om åtgärder, till exempel förflyttningsrestriktioner. Dessa åtgärder vidtas beroende på behov och sjukdomssituation. Utöver de åtgärder som myndigheterna vidtar kan industrin också ha sina egna åtgärder.

Hur övervakas blåtunga i Finland?

Blåtunga undersöks inom ramen för Livsmedelsverkets övervakningsprogram för djursjukdomar som ska bekämpas enligt lag. Alla misstänkta fall av blåtunga som visar symptom på sjukdomen undersöks också.

Påverkar blåtunga import och export av djur?

Blåtunga påverkar import och export av djur. I EU-lagstiftningen fastställs villkor för djurtransporter, även till länder där blåtunga förekommer. För närvarande är det inte möjligt att importera idisslare till Finland från områden där blåtunga förekommer.