Saksa on ilmoittanut perjantaina 10.1.2025 suu- ja sorkkatautitapauksesta vesipuhvelikarjassa Berliinin lähistöllä. Edelliset tautitapaukset esiintyivät Saksassa vuonna 1988. Euroopassa tautia on ollut viimeksi Bulgariassa vuonna 2011 ja EU on ollut virallisesti taudista vapaa.
Suu- ja sorkkatautivirus aiheuttaa kuumeilua ja suun ja sorkkien alueen rakkuloita märehtijöillä, kuten naudoilla, sioilla, lampailla ja vuohilla. Tauti aiheuttaa merkittäviä tuotantotappioita ja on erittäin helposti leviävä ja tarttuva. Se ei aiheuta sairautta ihmisille.
Paikalliset viranomaiset ovat ryhtyneet toimenpiteisiin taudin leviämisen estämiseksi ja tartuntakarjan eläimet on lopetettu. Tartuntatilan ympärille on perustettu rajoitusvyöhykkeet, joiden ulkopuolelle ei saa viedä eläinperäisiä tuotteita tai eläimiä. Taudin tartuntalähde pyritään selvittämään.
Suu- ja sorkkatautia esiintyy säännöllisesti Lähi-idässä ja Afrikassa, monissa Aasian maissa ja osassa Etelä-Amerikkaa. Matkailun tautiriskit tulisi selvittää etukäteen ja huolehtia tautiturvallisuudesta kohdemaassa sekä kotimaahan palattua. Lisätietoja löydät ETT:n verkkosivuilta.
ETT:n VASTUUKI-hankkeessa kehitetään tautivarautumista myös vakavien lakisääteisesti vastustettavien tautien varalta. Hanke on alkanut viime syyskuussa ja tautivarautumiseen liittyvät toimenpiteet ovat käynnistymässä. Hankkeen toimenpiteistä viestitään hankkeen verkkosivuilla .
Päivitys 13.1.2025: Virus on serotyyppiä O, jota tavataan Lähi-idässä ja Aasiassa. Taudin alkuperä on edelleen tuntematon.
Lisätietoa suu- ja sorkkataudista:
-
- Ruokaviraston verkkosivuilta (linkki)
- WOAH (World Organisation for Animal Health) verkkosivuilla englanniksi.
Kuvat WOAH verkkosivuilta: