Sinikielitauti eli bluetongue Q&A

Miksi sinikielitauti on merkittävä tauti märehtijöillä? 

Sinikielitauti voi aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita tiloille aiheuttaen mm. kuolleisuutta, maidontuotannon laskua, hedelmättömyyttä, sikiökuolleisuutta sekä heikkojen vasikoiden ja karitsoiden syntymistä. Lampailla tauti on vakavampi kuin naudoilla. 

Onko sinikielitautia Suomessa? 

Sinikielitautia ei ole todettu Suomessa. Suomi on virallisesti vapaa sinikielitaudista. 

Missä sinikielitautia esiintyy?

Sinikielitautia esiintyy maailmanlaajuisesti. Euroopan alueella tautia todetaan tyypillisimmin Etelä-Euroopassa, esimerkiksi Espanjassa, Portugalissa, Italiassa ja Kreikassa. Syksystä 2023 alkaen BTV serotyyppi 3 on aiheuttanut epidemian Euroopassa, jossa sitä on todettu esimerkiksi Hollannissa, Belgiassa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Luxemburgissa. Loppukesällä 2024 tauti levisi Tanskaan ja hieman myöhemmin myös Ruotsiin ja Norjaan. 

Voiko sinikielitauti tulla Suomeen? 

Sinikielitauti voi levitä Suomeen ilmavirtojen, eläinkuljetusajoneuvojen tai lentokoneiden kuljettamien polttiaisten mukana. Taudin leviäminen on mahdollista myös sperman ja alkioiden välityksellä. Sinikielitautiviruksen tuloa maahamme pakastesperman mukana ehkäistäänkin lakisääteisillä määräyksillä ja tutkimuksilla alkuperämaassa. Tauti voi levitä Suomeen myös tautia kantavan eläimen mukana. Suomella on sinikielitaudista vapaa asema EU:ssa, joten märehtijöiden tuonti Suomeen tautialueilta ei ole tällä hetkellä käytännössä mahdollista. 

Mikä taudinaiheuttaja aiheuttaa sinikielitaudin? 

Sinikielitauti on viruksen (BTV) aiheuttama tauti. Virus on reoviruksiin kuuluva orbivirus. Viruksesta tunnetaan tällä hetkellä 24 tautia aiheuttavaa serotyyppiä ja lisäksi viisi epätyypillistä serotyyppiä. Eri serotyypit aiheuttavat erilaisen taudin. Euroopassa syksystä 2023 alkaen epidemian on aiheuttanut BTV serotyyppi 3 (BTV3). 

Mihin eläinlajeihin sinikielitauti voi tarttua? 

Sinikielitauti voi tarttua kotieläiminä pidettäviin ja luonnonvaraisiin märehtijöihin sekä kamelieläimiin (alpakka ja laama). 

Tarttuuko sinikielitauti lemmikkieläimiin? 

Sinikielitaudin tarttuminen lemmikkieläimiin, kuten koiriin, on erittäin harvinaista. 

Tarttuuko sinikielitauti ihmisiin? 

Sinikielitauti ei tartu ihmisiin. 

Miten sinikielitauti tarttuu? 

Sinikielitauti on verta imevien polttiaisten levittämä märehtijöiden virustauti. Polttiaiset saavat tartunnan virusta kantavasta märehtijästä ja siirtävät tartuntaa muihin märehtijöihin, kun virus on ensin lisääntynyt polttiaisessa. Virus voi tarttua eläimestä toiseen myös sperman välityksellä ja istukan kautta emosta sikiöön. Myös uudelleen käytetyt, viruksella saastuneet injektioneulat voivat levittää tautia eläinten välillä. Tauti ei tartu suoraan eläimestä toiseen. 

Mikä on sinikielitaudin itämisaika? 

Sinikielitaudin itämisaika eli aika tartunnasta oireiden alkamiseen on yleensä 5–8 vrk, mutta voi vaihdella 4–20 pv.  

Mitkä ovat sinikielitaudin oireet?

Kaikki tartunnan saaneet eläimet eivät oireile tai niiden oireet voivat olla lieviä. Lampaiden oireet ovat yleisempiä ja vakavampia. Tauti voi joskus aiheuttaa lampaan kielen turpoamisen ja sinerryksen verenkiertohäiriön takia, sinikielitauti on saanut nimensä tästä oireesta. Sinikielitauti on vakavampi tiineille märehtijöille ja voi aiheuttaa heikkoja tai epämuodostuneita vastasyntyneitä.  

 

 

Mitä teen, jos epäilen eläimilläni sinikielitautia? 

Jos epäilet eläimilläsi sinikielitautia, ilmoita epäilystä viipymättä kunnaneläinlääkärille.  Eläinlääkäri ottaa eläimistä näytteet sinikielitautitutkimuksiin. Sinikielitauti on lakisääteisesti vastustettava tauti, josta on ilmoitettava virkaeläinlääkärille. 

Miten toimin, jos eläimeni sairastuvat enkä tiedä syytä sairastumiselle? 

Eläinten sairastuessa niiden sairauden syy on selvitettävä eläinlääkärin ja mahdollisesti tarvittavien näytteiden avulla. Jos oireet viittaavat sinikielitautiin, eläinlääkäri voi ottaa eläimistä näytteet tutkimuksiin. 

Miten sinikielitauti diagnosoidaan? 

Diagnoosi voidaan varmistaa elävistä eläimistä verinäytteistä. Äskettäin kuolleista, luoduista sikiöistä tai kuolleista vastasyntyneistä eläimistä voidaan tutkia kudosnäytteitä. Näytemateriaalin mukaan näytteistä voidaan tutkia joko virusta tai vasta-aineita. 

Miten sinikielitautia hoidetaan? 

Sinikielitautiin ei ole varsinaista lääkitystä. Taudin oireita voidaan hoitaa oireenmukaisella tukihoidolla.  

Voiko eläin parantua sinikielitaudista? 

Eläin voi parantua sinikielitaudista, mutta sen tuotanto sen jälkeen voi olla voimakkaasti heikentynyt.  

Voiko eläimiä rokottaa sinikielitautia vastaan? 

Sinikielitautia vastaan on olemassa rokotteita. Rokotuksia käytetään tarpeen mukaan tautialueilla.  

Suojaako rokotus tartunnalta? 

Rokotus ei suojaa tartunnalta, mutta sen on havaittu lieventävän oireita ja vähentävän kuolleisuutta. 

Voinko rokottaa eläimeni ennaltaehkäisevästi jo nyt? 

Rokottaminen ei ole sallittua, koska Suomi on tällä hetkellä sinikielitaudista vapaa maa. 

Miten voin ehkäistä sinikielitautia eläimilläni? 

Sinikielitauti on polttiaisten levittämä tauti, joten sen ehkäiseminen eläimissä on hankalaa. Vähentämällä eläinten kontaktia polttiaisiin voi olla mahdollista hieman vähentää tartuntoja. Eläinten kontaktia polttiaisiin voi yrittää vähentää esimerkiksi pitämällä eläimiä öisin sisällä, tehostamalla eläintilojen ilmanvaihtoa/tuuletusta sekä välttämällä laitumia, joissa on paljon polttiaisia.  

Voiko hyönteiskarkotteilla ehkäistä sinikielitautia? 

Hyönteiskarkotteilla ei ole osoitettu tehoa sinikielitaudin ehkäisyssä. 

Mitä tapahtuu, jos tilallani todetaan sinikielitauti? 

Jos tilalla todetaan sinikielitauti, läänineläinlääkäri päättää toimenpiteistä kuten eläinten siirtorajoituksista. Toimenpiteitä tehdään tarpeen ja tautitilanteen mukaan. Viranomaisten toimenpiteiden lisäksi myös elinkeinolla voi olla omia toimenpiteitä.  

Miten sinikielitautia seurataan Suomessa? 

Sinikielitautia tutkitaan Ruokaviraston lakisääteisesti vastustettavien eläintautien seurantaohjelmassa. Myös kaikki sinikielitaudin oireisiin viittaavat tautiepäilyt tutkitaan. 

Vaikuttaako sinikielitauti eläinten tuontiin ja vientiin? 

Sinikielitauti vaikuttaa eläinten tuontiin ja vientiin. EU-lainsäädännössä on ehtoja eläinten siirroille myös koskien maita, joissa on sinikielitautia. Suomeen ei voi tällä hetkellä tuoda märehtijöitä sinikielitaudin esiintymisalueilta.