Tanskassa PRRS iski karjuasemalle

  • Artikkelin kategoria:Sika / Yleinen

Tanskassa on todettu PRRS-tartunta Hattingin karjuasemalla Horsensissa. Tartunta löytyi osastosta, jossa oli 25 Duroc-keinosiemennyskarjua. Ensimmäinen positiivinen tutkimustulos saatiin 22.7. otetusta yhden karjun rutiininäytteestä. Muutamaa päivää myöhemmin otetuista muiden karjujen näytteistä jo 20 osoittautui positiivisiksi. Aseman kaikki karjut on päätetty lopettaa tartunnan leviämisen estämiseksi.

PRRS-virus saattaa levitä myös karjunsperman välityksellä, ja Hattingin asiakkaita onkin nyt kehotettu seuraamaan mahdollisia sikalassa ilmeneviä oireita, jos emakoita on siemennetty viikoilla 28-30 kyseisellä asemalla kerätyllä karjunspermalla. Mahdollisissa asiakastilojen tartuntatapauksissa ei ole luvattu maksaa korvauksia, vaan tartunnan leviämistä pidetään liiketoimintaan kuuluvana riskinä.

PRRS ei ole EU:ssa tällä hetkellä virallisesti vastustettava eläintauti. Se on erittäin yleinen lähes kaikissa sikataloutta harjoittavissa maissa. Euroopassa PRRS-vapaita ovat Suomen lisäksi vain Norja, Ruotsi ja Sveitsi.

Suomeen ei tuoda karjunspermaa Tanskasta. Keinosiemennyskarjut, joita Suomeen tulee yhdelle karjuasemalle, tutkitaan karanteeniaikana yhteensä neljä kertaa PRRS-tartunnan varalta ennen asemalle siirtoa.