Tämän vuoden kesäkuun alusta lähtien on Sikavan kansallisen tason ehtona ollut, että Biocheck.UGent -tautisuojauksen arviointi tulee tehdä kaikille pitopaikoille vähintään kerran vuodessa. Syyskuun puoliväliin mennessä Sikavaan on tallennettu 184 arviointia. Näiden arviointien tulosten mukaan ulkoisen tautisuojauksen keskiarvo on suomalaisilla tiloilla 70 % ja sisäisen tautisuojauksen keskiarvo on 58 %. Kokonaistulosten keskiarvoksi saadaan 64 %. Maailmanlaajuisesti saadaan täsmälleen samat keskiarvot.
Tavoitteena kehittäminen
Tulokset tarkoittavat, että suomalaisten tilojen osalta tautisuojaus on arvioitu keskimäärin samalle tasolle kuin maailmalla. Meidän ei kuitenkaan nykyisessä tautitilanteessa tule tyytyä keskimääräiseen tulokseen. Tämän syksyn salmonellatartunnoissa sikatiloilla on viitteitä ympäristöperäisistä eli esimerkiksi haittaeläinten välityksellä tilalle tulleista tartunnoista. Toisaalta sisäisen tautisuojauksen puute esim. osastojen tai sikalan osien välillä on edesauttanut salmonellatartunnan leviämistä useampiin osastoihin.
Tautisuojauksessa ei myöskään saa unohtaa afrikkalaisen sikaruton vaaraa. ASF:n osalta meidän on oltava jatkuvasti varuillamme ja huolehdittava tautisuojausasiat kuntoon ennen kuin on liian myöhäistä. Sisäiseen tautisuojaukseen kuuluu myös tautiriskien hallinta muun muassa eläinten terveydentilaa säännöllisesti tarkkailemalla ja ottamalla eläimistä näytteitä tarttuvien tautien varalta sairauden oireiden ilmentyessä.
Loppuvuosi aktiivista arviointia
Toivottavaa on, että lähes kaikille pitopaikoille saataisin arvioinnit tehtyä tämän vuoden puolella. Arvioinnin saa Sikavaan tehdä koulutuksen käynyt eläinlääkäri tai teurastamon neuvoja. Viimeisin koulutus pidettiin ma 14.10. Turussa ja paikalla oli 17 eläinlääkäriä. Koulutuksia pyritään järjestämään 1-2 kertaa vuodessa tai tarpeen mukaan.