Siipikarjan ulkonapitokielto alkaa 8. helmikuuta
Luonnonvaraisten lintujen kevätmuutto alkaa säätilasta riippuen näkyä meillä noin kuukauden kuluessa. Muuttoreittien varrella Etelä- ja Keski-Euroopassa lintuinfluenssaa esiintyy runsaasti sekä luonnonvaraisilla linnuilla että myös siipikarjatiloilla. Etelä-Suomessa on todettu H5N1-tyypin lintuinfluenssavirusta myös joulu-tammikuussa kuolleena löydetyistä sinisorsista ja tundrahanhesta.
Siipikarjan ulkonapitokielto tulee Suomessa voimaan jälleen ensi tiistaina 8. helmikuuta. Toukokuun loppuun kestävän suojaustoimen tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin kotieläiminä pidettäviin lintuihin. Lue Ruokaviraston tiedote siipikarjan ulkonapitokiellosta
Siipikarjatilan tautisuojaus vaatii jatkuvaa valppautta
Siipikarjatiloilla lintuinfluenssan leviämisriski saattaa aiheutua esim. puutteellisesta tautisulun käytöstä. Ihminen voi kengissään, vaatteissaan tai ihollaan kantaa virusta ulkoa kanalaan. Asianmukaiseen kaksinkertaiseen tautisulkuun kuuluu:
- selkeä likaisen ja puhtaan puolen erottelu toisistaan siipikarjarakennuksen sisäänkäynnissä ja osastojen ovilla
- ulkovaatteiden ja jalkineiden riisuminen sisäänkäynnissä, välitilan jalkineiden käyttö tautisulusta eteenpäin
- käsienpesu välitilassa mennen tullen
- kanalavaatteet
- osastokohtaiset kanalajalkineet
Tuottaja: hyödynnä hankkeet tilasi tautisuojauksen edistämiseen
Siipikarjatuottajilla on nyt mahdollisuus hyödyntää kahden eri hankkeen palveluja tautisuojauksen tason ulkopuoliseen arviointiin ja sen kehittämiseen.
ETT:n Tarikko-hankkeessa on broilerintuottajille tarjolla tilatason tautisuojauksen arviointia yhteistyössä tuottajan kanssa. Tule kuulolle hankkeen aloituswebinaariin keskiviikkona 9.2.2022!
Suojaa SiKana -hankkeessa tehdään munintakanaloiden tautisuojauksen arviointeja Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan ja Pirkanmaan ELY-keskusten alueella.