Hyvänä esimerkkinä terveydenhuoltoon liittyvien tietojen keräämisestä ja hyödyntämisestä on lihasiipikarjatuotannossa käytettyjen mikrobilääkkeiden käyttömäärätietojen keräys ja tilastointi ETT:n toimesta vuodesta 2007 alkaen.
Ruokaketjuhanke 2 (RKH2)
Tiivistelmä RKH2-siipikarjaosion tuloksista
Lihasiipikarjaosio
Edellisessä ETT:n ruokaketjuhankkeessa aloitettiin broilereiden hyvinvointia kuvaavien kansallisten tietojen kerääminen. Mm. lintujen jalkapohjien kuntoa seurataan teurastamoilla tarkastuseläinlääkäreiden toimesta, ja näistä tutkimuksista kertyvä kansallinen tieto julkaistaan säännöllisesti ETT:n nettisivuilla.
Broilereiden hyvinvointia kuvaavien tietojen keruuta ja kansallista tilastointia on tarkoitus kehittää edelleen RKH2:n puitteissa.
Lisäksi tavoitteena on selvittää, miten lihasiipikarjan Biocheck.UGent®- tautisuojauksen arviointimenetelmää voidaan alalla hyödyntää.
Tammikuussa 2019 järjestettiin koulutus broilerikasvattamoiden tautisuojauksesta ja Biocheck.UGent® -arviointimenetelmästä: Ruokaketju_uutiskirje_18.2.2019
Kansallisen tiedonkeruun avulla edistetään suomalaisten broilerien terveyttä ja hyvinvointia
Munantuotanto-osio
RKH2:ssa lähdetään selvittämään tietojen keruujärjestelmän luomista myös munantuotantoketjun mikrobilääkkeiden käytöstä. Hankkeen toisena tavoitteena on selvittää myös munantuotantoketjun rokotuskattavuus Suomessa.
Ensimmäisiä tuloksia hankkeesta:
Antibioottien käyttötarve kananmunantuotannossa erittäin vähäistä: Ruokaketju_uutiskirje_18.6.2019
Katso myös ETT:n esitys:
Käytetäänkö kananmunantuotantoketjussa antibiootteja? (Siipikarjaliiton kanaristeily 25.-26.1.2019)