Laatusopimuksissa huomioitavia asioita, esimerkkejä:
- Molempien osapuolten hyväksymä ja allekirjoittama dokumentti
- Kuljetusalan/varastointia harjoittavan yrityksen tulee olla rekisteröitynyt Ruokavirastoon rehualan toimijaksi (rehuhygienia-asetuksen mukainen rekisteröityminen tai hyväksyminen)
- Mitä autolla saa kuljettaa/varastossa saa varastoida? Esimerkiksi
– vain positiivilistan yrityksen rehuja/rehuaineita
– aineita, joita ei missään tapauksessa saa kuljettaa/varastoida
– aineita, joiden kuljetuksen/varastoinnin jälkeen vaaditaan erityistoimenpiteitä (erityinen puhdistus, desinfiointi)
– sivutuoteasetuksen ja TSE-asetuksen aiheuttamat rajoitukset, esim. lihaluurehujauho täytyy kuljettaa eri kalustolla/varastoida erillään elintarviketuotantoeläinten rehuista, kalajauho erillään märehtijöiden rehuista jne. - Rehun mukana seuraavat saateasiakirjat
- Ajopäiväkirja, josta käy ilmi, millä tiloilla on käyty minäkin päivänä ja missä järjestyksessä
- Auton/varaston puhtaus ja hygienia positiivilistan yrityksen vaatimalla tasolla. Puhdistuksista ja desinfioinnista tulee olla kirjallinen suunnitelma ja/tai ohje. Puhdistuksista ja desinfioinneista on pidettävä kirjaa, ja kirjanpito on tarvittaessa oltava positiivilistan yrityksen käytettävissä (esim. poikkeamatilanne/salmonellaepäily)
- Varaston haittaeläintorjunta
- Auton/varaston näytteenotto salmonellan varalta positiivilistan yrityksen vaatimusten mukaisesti (näytteenottokohteet, -tiheys, näytemäärät)
- Mahdolliset asiakkaiden reklamaatiot ja kehitysehdotukset sekä liikennöitsijän/varastonpitäjän itse havaitsemat puutteet ja ongelmat saatetaan positiivilistan yrityksen tietoon
- Liikennöitsijällä/varastonpitäjällä on oltava vastuuvakuutus, joka korvaa mahdollisen kuljetuksen/varastoinnin aiheuttaman vahingon positiivilistan yrityksen asiakkaille
Kuljetusalan ja varastointia harjoittavien yritysten työntekijöiden koulutus rehuhygieniaa koskien on hyvä varmistaa, ja mahdollisesti tarjota koulutusta yhdessä positiivilistan yrityksen oman henkilökunnan kanssa.