Newcastlen tauti leviää Puolassa

Puolassa on viimeisen puolen vuoden aikana ilmennyt Newcastlen tauti (ND) -tapauksia 40 siipikarjatilalla eri puolilla maata. Yhteensä tauti on aiheuttanut yli viiden miljoonan linnun poistuman tuotantoketjuista kuolleisuuden ja tartunnan leviämisen estämiseksi tehtyjen lopetusten muodossa. Tilakoot ovat vaihdelleet muutaman tuhannen linnun yksiköistä lähes puoleen miljoonaan lintuun yhdellä pitopaikalla. Maailman eläintautijärjestö WOAH:n raporttien mukaan kuolleisuus on useimmiten ollut alle 10 % luokkaa, mutta pahimmillaan lähes 70 %. WOAH:n raporteista ei käy ilmi, mitä siipikarjatuotantoa tartuntatiloilla on ollut, mutta uutisoinnin mukaan ainakin broilerituotanto on kärsinyt taudin vaikutuksista. Myös useita harrastesiipikarjatapauksia on ilmennyt samaan aikaan.

Puolassa on ollut vapaaehtoista rokottaa tautia vastaan, kunnes nyt tartunnan levittyä ND-rokotukset on määrätty pakollisiksi alueilla, joilla taudinpurkauksia esiintyy. Taudin vastustuskeinoina Puolassa ovat EU-lainsäädännön mukaiset siipikarjan lopetus, siirtojen valvonta, desinfiointi, vyöhykejako, valvonta rajoitusvyöhykkeillä, jäljitettävyys ja eläintuotteiden virallinen hävittäminen.

Newcastlen tauti Suomessa viimeksi yli 20 vuotta sitten

Suomessa Newcastlen tauti todettiin viimeksi vuonna 2004 yhdessä kalkkunakasvattamossa. Sitä edelliset tapaukset ovat tiettävästi 1970-luvulta. Suomella on virallinen EU:n myöntämä taudista vapaa asema ilman rokotuksia. Myös Ruotsilla on vastaava rokottamattomuusstatus, mistä suunnitellaan siellä luovuttavan vuoden 2026 keväällä. Muissa EU-maissa tautia vastustetaan joko pakollisin tai vapaaehtoisin rokotusohjelmin.

Suomessakin on viime vuosina ilmennyt ajoittain luonnonvaraisten kyyhkysten joukkokuolemia, joiden syyksi on osoittautunut siipikarjalle Newcastlen tautia aiheuttava PMV-1-virus. Viimeksi tällainen luonnonvaraisten kyyhkysten PMV-1-löydös tehtiin helmikuussa 2025 Kaakkois-Suomessa.

ETT:n VASTUUKI-hankkeessa valmistellaan varautumissuunnitelmia siipikarjan eri tuotantosuunnille niin lintuinfluenssan kuin myös Newcastlen taudin varalle.

Newcastlen tauti (Ruokavirasto)

Newcastlen tauti − rokottamattomuusstatuksen merkitys Suomelle (ETT:n VASTUUKI-hanke)