Vastuullinen metsästäjä huomioi lintuinfluenssariskin
Sorsanmetsästys alkaa tänä vuonna lintuinfluenssariskin varjostamana. Siipikarjan kanssa työskentelevien tulee huomioida tämä riski vesilinnustuksessa ja vesilintujen käsittelyssä. Vesilinnut saattavat olla lintuinfluenssavirusten oireettomia kantajia, mutta voivat myös sairastua ja kuolla tartunnan seurauksena.
Siipikarjan kanssa työskentelevien on varminta välttää vesilinnustusta. Jos kuitenkin osallistuu metsästykseen, riistan käsittelyn jälkeen kädet ja välineet tulee pestä ja desinfioida sekä riistan perkuujätteet hävittää asianmukaisesti (paperipussiin ja raadonkeräilyyn tai polttoon). Siipikarjayksikköön ei koskaan saa mennä samoilla vaatteilla tai peseytymättä linnustuksen jälkeen. Pakastaminen ei tuhoa virusta, joten samat varotoimet on huomioitava myös pakastettua lihaa käsiteltäessä.
Metsästäjien on tärkeää muistaa Ruokaviraston ohjeet, jos luonnosta löytyy useita kuolleita lintuja tai lintuja, joilla on vakavaan sairauteen viittaavia oireitta. Tällöin tulee ottaa yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin, joka huolehtii näytteenotosta ja ohjeistaa tarvittavista jatkotoimenpiteistä.
Lintuinfluenssariski on konkreettinen
Ruokaviraston juuri julkaistun tiedotteen mukaan uusia lintuinfluenssatapauksia todetaan edelleen luonnonvaraisissa linnuissa. Tällä viikolla on varmistunut neljä uutta tapausta Etelä- ja Lounais-Suomessa. Suurin osa Suomessa tänä vuonna todetuista luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssatapauksista on ollut vesilinnuilla.
Lintuinfluenssatilanne Suomessa (Ruokavirasto)