Luonnonvaraisista linnuista löydetty lintuinfluenssaa nyt myös Suomessa

Lintuinfluenssa H5N8-tyypin viruslöydös Suomessa

Ruokaviraston tutkimista fasaaneista on löytynyt muuallakin Euroopassa laajalle levinnyt korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus H5N8. Näillä Janakkalassa luontoon istutetuilla fasaaneilla oli ilmennyt kohonnutta kuolleisuutta.

Edellisen kerran saman H5N8-tyypin lintuinfluenssavirusta esiintyi Suomessa luonnonvaraisissa linnuissa (lähinnä tukkasotkissa ja merikotkissa) vuosina 2016-2017. Vuoden 2018 keväällä kolmella merikotkalla diagnosoitiin H5N6-tyypin lintuinfluenssatartunta.

Lue Ruokaviraston tiedote Suomessa todetusta lintuinfluenssatartunnasta

Siipikarjan suojaaminen nyt erittäin tärkeää

  • Vaikka siipikarjan ulkonapitokielto ei vielä ole voimassa, ETT suosittelee suojaamaan kaiken tuotantosiipikarjan sisätiloihin. Vaikka virusta on nyt löydetty vain fasaaneista Janakkalasta, sitä voi olla myös muilla alueilla ja muilla lintulajeilla. Varsinkin vesilinnut saattavat kantaa korkeapatogeenisiakin lintuinfluenssaviruksia täysin oireettomina.
  • Taudinaiheuttajien kulkeutuminen siipikarjayksiköihin on estettävä tehokkaalla tautisululla, jota kaikkien tuotantotiloihin saapuvien on käytettävä (tilanväki, työntekijät, kävijät). Tautisulun tarkoitus on erotella selkeästi ns. likainen alue (ulkoalue ja eteisalue, johon ulkojalkineet ja -vaatteet jätetään) tuotantorakennuksen ns. puhtaasta alueesta (sosiaali- ja tuotantotila, jossa linnut ovat).

Epäile ajoissa – tutkimuskynnys matalalle!

  • Jos huomaat siipikarjassa epäilyttäviä oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin ja varmista tutkimuksin, mistä on kyse. Toimintaohje siipikarjan sairauden syyn selvitykseen
  • Epäilyttäviä oireita saattavat olla esim. apaattisuus, ruokahaluttomuus, muninnan lasku tai pään alueen turvotus.  Myös hengitystieoireita ja ripulia saattaa esiintyä. Joissakin tapauksissa esiintyy keskushermosto-oireita, kuten asentovirheitä ja epänormaaleja liikkeitä.
  • Taudin eteneminen voi olla erittäin nopeaa, jolloin ei välttämättä ehditä havaita mitään oireita ennen linnun menehtymistä. Viime aikaisissa siipikarjatilojen lintuinfluenssatartunnoissa muualla Euroopassa äkillinen korkea kuolleisuus on ollut tyypillistä ilman muita oireita.
  • Muutokset rehun- ja/tai vedenkulutuksessa ja munantuotannossa saattavat viitata tartuntaan. Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli siipikarjayksikössäsi ilmenee
    • rehun ja/tai veden kulutuksen pieneneminen yli 20 %:lla
    • munantuotannon pieneneminen yli 5 %:lla yli kahden päivän ajaksi
    • kuolleisuusasteen nousu yli 3 %:iin viikossa.