EU PiG -hanke

Tutustu EU PiG -hankkeeseen, johon ETT on osallistunut Suomen edustajana vuosina 2017-2020.

ETT:n tehtävänä on ollut tuottaa hankkeelle ehdotuksia parhaista tilatason käytännöistä sianlihantuotannossa sekä jakaa Suomessa hankkeen tuottamaa tietoa. ETT toimitti hankkeelle yhteensä 24 ehdotusta, joista 3 valittiin EU PiG -parhaiksi käytännöiksi.

Parhaat käytännöt

EU PiG -hankkeen ensimmäisen vuoden 2017 parhaat käytännöt julkistettiin lokakuussa. Arvokkaan EU PiG lähettiläs-tittelin sai kahdeksan eurooppalaista sikatilaa, joista yksi oli Suomessa: Sikana Oy:n lihasikala sijaitsee Ilmajoella ja edustaa suomalaista hyvää lihasikatuotantoa. Sikana Oy valittiin edustamaan Suomea kategoriassa, jossa etsittiin parhaita käytäntöjä hännällisten
sikojen kasvatukseen. Tilan hyvät tuotantotulokset, erittäin vähäinen mikrobilääkkeiden käyttötarve ja tarkoin suunniteltu ruokinta tekivät vaikutuksen valitsijaraatiin, joka koostui 13 EUjäsenmaan asiantuntijoista.

Toinen suomalainen EU PiG -lähettiläs valittiin vuonna 2019, kun Terhi Harjunmaa-Levosen lihasikalan härkäpavun käyttö GMO-soijaa korvaavana valkuaislähteenä rehustuksessa palkittiin lihan laatuun vaikuttavana hyvänä käytäntönä.

Kolmas vastaavanlainen suomalaismenestys saavutettiin vuonna 2020, kun MTY Alakukku Vampulasta (Huittinen) palkittiin vastuullisesta sianlihantuotannosta. Tila kuuluu Rypsiporsas® -tuotantoketjuun ja sikojen kasvatus on lisäksi antibioottivapaata (ABF). Eläimet ruokitaan kotoisilla rehuilla ja kuluttajille saadaan maukasta lihaa, jossa on runsaasti omega-3-rasvahappoja.

Tutustu EU PiG – parhaisiin käytäntöihin sianlihantuotannossa

 

Liitetiedostot