ETT mukana kehittämässä tilojen tautisuojausta

Terve karja kannattaa -hankkeen puitteissa ryhmä lypsykarjatiloja Pohjois-Pohjanmaalla toimii pilottina Biocheck.UGent-bioturva-analyyseissä. ETT:n asiantuntijaeläinlääkäri Hertta Pirkkalainen oli mukana arvioimassa tilojen tautisuojauksen tasoa. Satafoodilta mukana olivat hankevastaava Krista Ketonen ja viestintävastaava Senni Valiola.

Käynneillä kierrettiin tilojen ulkorakennukset ja pohdittiin muun muassa rehuvarastojen suojauksen tasoa. Navetan sisällä katseltiin esimerksiksi vasikkatiloja ja eläinten ryhmittelyn mahdollisuuksia. Käynneillä annettiin tilakohtaista konsultointia ulkoisesta ja sisäisestä tautisuojauksesta. Tarkoitus on ensi vuoden puolella tehdä tiloille toinen käynti, jossa verrataan Biocheck-kyselyn tuloksia näiden kahden käyntikerran välillä.

Tilat ottivat käynnit innolla vastaan, ja oli hienoa huomata tilallisten löytäneen itse kehityskohteita jo ennen käyntiä. Hertan mukaan ilahduttavaa oli se, että useammalla tilalla oli käytössä oma sorkkateline sairassorkkahoitoa varten. Jokaiselta tilalta löytyi myös suojavaatteet vierailijoille.

Kuvat: Senni Valiola, Satafood Kehittämisyhdistys ry / Terve karja kannattaa -hanke