1. Перевезення тварин та рух транспортних засобів

1. Транспорт Тварин

Перевезення тварин завжди пов’язане з ризиком передачі захворювання, але ризик можна зменшити, вживаючи заходів: 

• Купуйте, продавайте та транспортуйте лише здорових тварин
    • Не переміщуйте птахів або яйця, якщо ви підозрюєте інфекційне захворювання на своїй фермі.
    • Не приймайте птахів, якщо є підозра на захворювання у господарстві/зоні походження.
  • Як ви гарантуєте здоров’я птахів, яких переміщуєте?
    • Моніторинг здоров’я на фермі походження (пакет моніторингу здоров’я Фінського управління харчових продуктів)
    • Контроль сальмонели на фермі походження
    • Передача даних про молодняк з відділення вирощування до відділення кладки: щеплення, можливі захворювання та лікування, а також ситуація з аскаридіозом (електронна передача даних або інша подібна інформаційна система, паперова, якщо необхідно)
  • Користуйтесь рекомендаціями Асоціації птахівників ( Poultry Association).
  • Добровільний відбір зразків
  • Однорідний здоровий тваринний матеріал: різні види птахів і птахи різного віку завжди становлять ризик
  • Контрактне виробництво – визначальним є функціонування всього виробничого ланцюга
  • Переміщення тварин всередині ферми
    • Попереднє вирощування + перевезення: чисте обладнання з урахуванням гігієни взуття та шин.

Доставка Тваринного Матеріалу З-за Кордону

• Ланцюгове контрактне виробництво
    • Централізований імпорт племінної птиці (прабатьківське поголів’я-Grandparent stock GP , батьківське поголів’я-Parent stock P)
    • Імпорт виробничого покоління/готових до яйцекладки молодняку, не рекомендується
  • Офіційні правила (Управління з харчових продуктів Фінляндії ):
    • TRACES
    • Транспортні правила
  • Інструкції щодо імпорту –Animal Health ETT:
    • Імпорт переважно у вигляді добових курчат GP або P або інкубаційних яєць
    • Дані про вакцинацію та результати контролю здоров’я з місця походження поголів’я
    • Результати Salmonella з місця походження поголівʼя
    • Можливі вакцинації імпортованих птахів Імпортний карантин у Фінляндії під ветеринарним наглядом
    • Відбір проб та дослідження під час карантину

Рух Транспорту Та Завантаження

• Усі транспортні засоби, що рухаються від однієї ферми до іншої, є ризиком.
  • Підтримуйте проїзні маршрути/території в чистоті: асфальт або гравій- вапнування, якщо необхідно.
  • Добре орієнтовані паркувальні майданчики слід розміщувати подалі від пташника, а також добре сплановані доріжки.
  • Встановіть окремі маршрути для транспортування кормів/яєць та транспортування гною
  • Переконайтеся, що транспортні ящики та інше обладнання яке використовується-чисте
  • Підрядники, загальні машини та обладнання:
  •    Прибирання та, при необхідності, дезінфекція між приміщеннями
  • Завантаження:
    • Маршрути в порядку: якщо є підозра на інфекційне захворювання або     протікання з автомобіля → вапнування маршруту руху після того, як транспортний засіб відвідав ферму
    • Приміщення для миття рук та взуття
  • За принципом під’їзних шляхів
    • Чисті та брудні маршрути не перетинаються: напр. контейнер для відходів і збір трупів якомога окремо від виробничих і ремонтних приміщень. Окремі шляхи транспортування кормів і гною.

Карантин Імпортного Стада

• Рекомендована тривалість карантину становить 12 тижнів
    • Спостереження за клінічними ознаками
    • Відбір зразків і тестування у віці 5-8 тижнів
  • Окрема установа
  • Гігієнічний замок
    • Миття рук/рукавички
    • Окреме захисне та робоче обладнання
    • Власні працівники
  • Все вільно-все зайнято
  • Прибирання та дезінфекція