1. Транспорт Тварин
Перевезення тварин завжди пов’язане з ризиком передачі захворювання, але ризик можна зменшити, вживаючи заходів:
- Купуйте, продавайте та транспортуйте лише здорових тварин
- Не переміщуйте птахів або яйця, якщо ви підозрюєте інфекційне захворювання на своїй фермі.
- Не приймайте птахів, якщо є підозра на захворювання у господарстві/зоні походження.
- Як ви гарантуєте здоров’я птахів, яких переміщуєте?
- Моніторинг здоров’я на фермі походження (пакет моніторингу здоров’я Фінського управління харчових продуктів)
- Контроль сальмонели на фермі походження
- Передача даних про молодняк з відділення вирощування до відділення кладки: щеплення, можливі захворювання та лікування, а також ситуація з аскаридіозом (електронна передача даних або інша подібна інформаційна система, паперова, якщо необхідно)
- Користуйтесь рекомендаціями Асоціації птахівників ( Poultry Association).
- Добровільний відбір зразків
- Однорідний здоровий тваринний матеріал: різні види птахів і птахи різного віку завжди становлять ризик
- Контрактне виробництво – визначальним є функціонування всього виробничого ланцюга
- Переміщення тварин всередині ферми
- Попереднє вирощування + перевезення: чисте обладнання з урахуванням гігієни взуття та шин.
Доставка Тваринного Матеріалу З-за Кордону
- Ланцюгове контрактне виробництво
- Централізований імпорт племінної птиці (прабатьківське поголів’я-Grandparent stock GP , батьківське поголів’я-Parent stock P)
- Імпорт виробничого покоління/готових до яйцекладки молодняку, не рекомендується
- Офіційні правила (Управління з харчових продуктів Фінляндії ):
- TRACES
- Транспортні правила
- Інструкції щодо імпорту –Animal Health ETT:
- Імпорт переважно у вигляді добових курчат GP або P або інкубаційних яєць
- Дані про вакцинацію та результати контролю здоров’я з місця походження поголів’я
- Результати Salmonella з місця походження поголівʼя
- Можливі вакцинації імпортованих птахів Імпортний карантин у Фінляндії під ветеринарним наглядом
- Відбір проб та дослідження під час карантину
Рух Транспорту Та Завантаження
- Усі транспортні засоби, що рухаються від однієї ферми до іншої, є ризиком.

- Підтримуйте проїзні маршрути/території в чистоті: асфальт або гравій- вапнування, якщо необхідно.
- Добре орієнтовані паркувальні майданчики слід розміщувати подалі від пташника, а також добре сплановані доріжки.
- Встановіть окремі маршрути для транспортування кормів/яєць та транспортування гною
- Переконайтеся, що транспортні ящики та інше обладнання яке використовується-чисте
- Підрядники, загальні машини та обладнання:
- Прибирання та, при необхідності, дезінфекція між приміщеннями
- Завантаження:
- Маршрути в порядку: якщо є підозра на інфекційне захворювання або протікання з автомобіля → вапнування маршруту руху після того, як транспортний засіб відвідав ферму
- Приміщення для миття рук та взуття
- За принципом під’їзних шляхів
- Чисті та брудні маршрути не перетинаються: напр. контейнер для відходів і збір трупів якомога окремо від виробничих і ремонтних приміщень. Окремі шляхи транспортування кормів і гною.