6. Управління ризиками захворювань

6. Управління ризиками інфекції

  • Щоденний огляд стад.
  • Розділення пташників на різні відділення
  • Система «Все вільно– все зайнято »
    • Стада з однорідною віковою структурою є більш стійкими до хвороб
    • Ціле відділення порожнє одразу: миття та дезінфекція між партіями є найбільш ефективними. Боротьбу з червоним кліщем і темним жуком можна проводити одночасно.
  • Порядок виконання роботи: завжди від молодшого до старшого, від здорового до хворого
  • Відповідна щільність посадки
  • Чистота та гігієна
  • Регулярне вилучення птахів у поганому стані
  • Належне зберігання та утилізація трупів •Функціональне видалення та зберігання гною
  • Готовність до надзвичайних ситуації
    • Відключення електроенергії
    • Пошкодження повʼязані з водопостачанням

Поділ пташників на різні відділення

  • Гігієнічні замки призначені для пташника/відділення включають в себе
    • Змінний одяг
    • Змінне взуття
    • Миття рук
    • Приміщення для миття взуття
  • Приладдя/інструменти конкретні для будівель/відділень

 

Обробка, зберігання, транспортування та прямий продаж яєць

  • Автоматичний збір яєць
  • Різні працівники в пташнику та для сортування яєць
  • Брудні/тріснуті/розбиті яйця вилучаються
  • Очищення та дезінфекція стрічки для збору яєць, а також обладнання для обробки яєць
  • Лотки для яєць
    • Матеріал: цілий і легко очищається.
    • Очищення та дезінфекція
  • Окреме зберігання яєць
  • Водій не має доступу до внутрішніх приміщень пташника
  • Очищення та дезінфекція
  • Складські приміщення після продажу яєць
  • Зони та обладнання для обробки яєць на регулярній основі
  • Прямий продаж яєць з відокремленого місця: відсутність доступу клієнтів до пташника

Мийка та дезінфекція

  • Чоботи та захисний одяг
  • Інструменти: лопати, скребки, мітли
  • Також тримайте в чистоті обладнання для прибирання
  • Тепла вода під час миття обладнання
  • Не забувайте мити руки
  • Дезінфекційні басейни (занурення ніг)- не замінюють гігієнічний замок, але можуть використовуватися додатково, наприклад, як місце-сховище чобіт

 

Мийка та дезінфекція:
крок за кроком

  • Мийте відділення між партіями. Також зверніть увагу на робоче обладнання, обладнання для пиття та годівлі
  • Миття, полоскання, сушіння, дезінфекція та знову сушіння:
  1. Механічне очищення та механічне видалення органіки, застряглий бруд розмочується.
  2. Замочування: зволоження всіх поверхонь водою та спінювання миючим засобом знизу вгору для видалення бруду. Змивайте зверху вниз і зі стін до стоку.
  3. Власне мийка : мийка водою під тиском (< 60 °C вода + миючий засіб). Використовуйте низький тиск, оскільки високий тиск зношує поверхні та поширює мікроби в повітря. Не допускайте висихання миючого засобу на поверхнях, ретельно змийте водою.
  4. Необхідно дати поверхням висохнути, щоб дезінфікуючі засоби не розбавлялися водою що залишилися на поверхнях.
  5. Дезінфекція: переконайтеся, що концентрація дезінфікуючого засобу достатня. Вибирайте дезінфікуючий засіб залежно від того, з якими мікробами ви хочете боротися в пташнику. Успіх дезінфекції залежить від: матеріалів поверхні (їхнього стану/ерозії), стійкості до мікробів, приєднання мікробів, органічних речовин, температури навколишнього середовища/кімнати, складу дезінфікуючого засобу.
  6. Висушування поверхонь: перед переміщенням тварин приміщення має бути сухим і теплим.
  7. Зразки для перевірки чистоти поверхонь: Перевірка ефективності миття та дезінфекції.

Період мийки та дезінфекції

  • Курник
    • Одразу після того як птахи залишають приміщення, проводяться заходи боротьби з червоним кліщем і чорним жуком. Примітка! Пестициди, які не дозволені для використання в пташниках, не повинні використовуватися https://www.kemidigi.fi
  • Коридори, офіси, кімнати для відпочинку та інші загальні приміщення
  • Приміщення для яєць та приміщення для зберігання яєць
  • Обладнання для обробки яєць
  • Лінія годівлі
  • Водопровідна лінія
  • Сервісні приміщення
  • Місце для розвантаження та завантаження птахів
  • Контейнер для туш

Витяжні вентилятори є критичною точкою у випадках сальмонельозу

  • Регулярно перевіряйте стан і чистоту
  • Період миття та дезінфекції між партіями
  • Точки ризику
    •  Матеріал
    • Одяг
    • Іржавіння
    • Шви
    • Верхній конус + відвідна труба -> засмічення -> вода може стікати вниз у пташник

Вибракування птиці

  • У разі захворювання або травми птиці, та якщо цього вимагає характер хвороби чи травми, птицю необхідно вибракувати
  • Вибракуйте птахів у поганому стані та утилізуйте їхні трупи якомога швидше
  • Переконайтеся, що ви володієте технікою вибракування та що інші особи, які займаються доглядом за птахами, напр. тимчасові працівники знають, як правильно вибраковувати птицю. Якщо необхідно, навчіть своїх співробітників.
  • Вибракування завжди повинно проводитися з урахуванням благополуччя тварини
  • Забезпечення смерті: припинення серцебиття, припинення дихальних рухів, відсутність корнеального рефлексу, розслаблені звисаючі крила і повністю розслаблене тіло

Обробка та зберігання туш

  • Трупи завжди несуть ризик поширення хвороб на інших тварин/людей та навколишнє середовище. Утримання, зберігання та утилізацію трупів слід підходити з достатньою уважністю та обережністю, щоб не створювати небезпеки для сільськогосподарських тварин, працівників ферми чи околиць ферми.
  • Щодня вивозити тушки з пташника
  • Зберігайте тушки в герметично закритому контейнері, бажано охолодженому (0-6 °C), подалі від пташника (мінімум 50 м)
  • Пам’ятайте про захисні рукавички під час роботи з тушками та миття рук після контакту
  • Запобігайте потраплянню шкідників, домашніх тварин і дощової води в трупи та їх виділення
  • Прибирання та дезінфекція місця зберігання туш після кожного вивантаження
  • Пам’ятайте про облік!

Утилізація трупів

Інструкції від Управління з харчових продуктів Фінляндії щодо зберігання туш (тільки фінською мовою на)

Дозволені способи утилізації:

  • Збір на переробний завод відповідно до Положення про побічні продукти
  • Спалювання на затвердженому сміттєспалювальному заводі
  • Поховання тільки поза зоною збору
  • Приманково-прикормова станція з тушок:
    • Перед початком діяльності оператор повинен зареєструватися в реєстрі станцій прикормки
    • Ніколи не доставляйте туші на станції- приманки у випадках підозри на захворювання тварин
    • Рекомендація Animal Health ETT: жодна станція приманки з тушами менш ніж за 3 км від птахофабрики