6. Управління ризиками інфекції
- Щоденний огляд стад.
- Розділення пташників на різні відділення
- Система «Все вільно– все зайнято »
- Стада з однорідною віковою структурою є більш стійкими до хвороб
- Ціле відділення порожнє одразу: миття та дезінфекція між партіями є найбільш ефективними. Боротьбу з червоним кліщем і темним жуком можна проводити одночасно.
- Порядок виконання роботи: завжди від молодшого до старшого, від здорового до хворого
- Відповідна щільність посадки
- Чистота та гігієна
- Регулярне вилучення птахів у поганому стані
- Належне зберігання та утилізація трупів •Функціональне видалення та зберігання гною
- Готовність до надзвичайних ситуації
- Відключення електроенергії
- Пошкодження повʼязані з водопостачанням
Поділ пташників на різні відділення
- Гігієнічні замки призначені для пташника/відділення включають в себе
- Змінний одяг
- Змінне взуття
- Миття рук
- Приміщення для миття взуття
- Приладдя/інструменти конкретні для будівель/відділень
Обробка, зберігання, транспортування та прямий продаж яєць
- Автоматичний збір яєць
- Різні працівники в пташнику та для сортування яєць
- Брудні/тріснуті/розбиті яйця вилучаються
- Очищення та дезінфекція стрічки для збору яєць, а також обладнання для обробки яєць
- Лотки для яєць
- Матеріал: цілий і легко очищається.
- Очищення та дезінфекція
- Окреме зберігання яєць
- Водій не має доступу до внутрішніх приміщень пташника
- Очищення та дезінфекція
- Складські приміщення після продажу яєць
- Зони та обладнання для обробки яєць на регулярній основі
- Прямий продаж яєць з відокремленого місця: відсутність доступу клієнтів до пташника
Мийка та дезінфекція
- Чоботи та захисний одяг
- Інструменти: лопати, скребки, мітли
- Також тримайте в чистоті обладнання для прибирання
- Тепла вода під час миття обладнання
- Не забувайте мити руки
- Дезінфекційні басейни (занурення ніг)- не замінюють гігієнічний замок, але можуть використовуватися додатково, наприклад, як місце-сховище чобіт
Мийка та дезінфекція:
крок за кроком
- Мийте відділення між партіями. Також зверніть увагу на робоче обладнання, обладнання для пиття та годівлі

- Миття, полоскання, сушіння, дезінфекція та знову сушіння:
- Механічне очищення та механічне видалення органіки, застряглий бруд розмочується.
- Замочування: зволоження всіх поверхонь водою та спінювання миючим засобом знизу вгору для видалення бруду. Змивайте зверху вниз і зі стін до стоку.
- Власне мийка : мийка водою під тиском (< 60 °C вода + миючий засіб). Використовуйте низький тиск, оскільки високий тиск зношує поверхні та поширює мікроби в повітря. Не допускайте висихання миючого засобу на поверхнях, ретельно змийте водою.
- Необхідно дати поверхням висохнути, щоб дезінфікуючі засоби не розбавлялися водою що залишилися на поверхнях.
- Дезінфекція: переконайтеся, що концентрація дезінфікуючого засобу достатня. Вибирайте дезінфікуючий засіб залежно від того, з якими мікробами ви хочете боротися в пташнику. Успіх дезінфекції залежить від: матеріалів поверхні (їхнього стану/ерозії), стійкості до мікробів, приєднання мікробів, органічних речовин, температури навколишнього середовища/кімнати, складу дезінфікуючого засобу.
- Висушування поверхонь: перед переміщенням тварин приміщення має бути сухим і теплим.
- Зразки для перевірки чистоти поверхонь: Перевірка ефективності миття та дезінфекції.
Період мийки та дезінфекції
- Курник
- Одразу після того як птахи залишають приміщення, проводяться заходи боротьби з червоним кліщем і чорним жуком. Примітка! Пестициди, які не дозволені для використання в пташниках, не повинні використовуватися https://www.kemidigi.fi
- Коридори, офіси, кімнати для відпочинку та інші загальні приміщення

- Приміщення для яєць та приміщення для зберігання яєць
- Обладнання для обробки яєць
- Лінія годівлі
- Водопровідна лінія
- Сервісні приміщення
- Місце для розвантаження та завантаження птахів
- Контейнер для туш
Витяжні вентилятори є критичною точкою у випадках сальмонельозу
Вибракування птиці
- У разі захворювання або травми птиці, та якщо цього вимагає характер хвороби чи травми, птицю необхідно вибракувати
- Вибракуйте птахів у поганому стані та утилізуйте їхні трупи якомога швидше
- Переконайтеся, що ви володієте технікою вибракування та що інші особи, які займаються доглядом за птахами, напр. тимчасові працівники знають, як правильно вибраковувати птицю. Якщо необхідно, навчіть своїх співробітників.
- Вибракування завжди повинно проводитися з урахуванням благополуччя тварини
- Забезпечення смерті: припинення серцебиття, припинення дихальних рухів, відсутність корнеального рефлексу, розслаблені звисаючі крила і повністю розслаблене тіло
Обробка та зберігання туш
- Трупи завжди несуть ризик поширення хвороб на інших тварин/людей та навколишнє середовище. Утримання, зберігання та утилізацію трупів слід підходити з достатньою уважністю та обережністю, щоб не створювати небезпеки для сільськогосподарських тварин, працівників ферми чи околиць ферми.
- Щодня вивозити тушки з пташника
- Зберігайте тушки в герметично закритому контейнері, бажано охолодженому (0-6 °C), подалі від пташника (мінімум 50 м)
- Пам’ятайте про захисні рукавички під час роботи з тушками та миття рук після контакту
- Запобігайте потраплянню шкідників, домашніх тварин і дощової води в трупи та їх виділення
- Прибирання та дезінфекція місця зберігання туш після кожного вивантаження
- Пам’ятайте про облік!
Утилізація трупів
Інструкції від Управління з харчових продуктів Фінляндії щодо зберігання туш (тільки фінською мовою на)
- Збір на переробний завод відповідно до Положення про побічні продукти
- Спалювання на затвердженому сміттєспалювальному заводі
- Поховання тільки поза зоною збору
- Приманково-прикормова станція з тушок:
- Перед початком діяльності оператор повинен зареєструватися в реєстрі станцій прикормки
- Ніколи не доставляйте туші на станції- приманки у випадках підозри на захворювання тварин
- Рекомендація Animal Health ETT: жодна станція приманки з тушами менш ніж за 3 км від птахофабрики







