Vierailin edellisvuonna usealla loppukasvatukseen keskittyneellä tilalla. Tilakäynneillä tutustuin parhaimmillaan tilallisiin kolmessa sukupolvessa sekä samalla pääsin näkemään vilauksen heidän arjestaan sekä kuulemaan, miten tilan toiminta on muuttunut vuosien saatossa. Vuodesta toiseen samana pysyy kuitenkin yksi asia: eläintaudit. Pohdimme niitä vastaan erilaisia suojautumiskeinoja.
Lihatilojen tautisuojaus on vierailijan näkökulmasta toteutettavissa, vaikkei varsinaista tautisulkua tilalla olisikaan. Usein jo pienillä asioilla voi saada aikaan toimivan tautisulun, jolla voi estää tai ainakin tehdä parhaansa taudin eteenpäin kulkeutumisen estämiseksi.
Käytännön vinkkejä tilalle saapumiseen
Käyntieni aikana vastaan tuli paljon hyvin toteutettuja ideoita ja ratkaisuja, joita haluan jakaa eteenpäin. Yksi toimiva esimerkki on lähestymissoitto. Soittoni 5 minuuttia ennen tilalle tuloa sai aikaan sen, että minua oltiin vastassa. Tilalliset näyttivät, minne voin jättää autoni ja ojensivat minulle suojatossuja ennen autostani poistumista. Lämmintä vettä oli tarjolla kanisterissa, josta hanasta laskemalla sain vettä käsieni pesuun jo tilalle saapuessani. Sain kuivata käteni ja vetää vielä suojahanskat päälle. Tästä oli kiva jatkaa eteenpäin eläintiloihin. Toisella tilalla autoni ovelle ojennettiin tilan ”crocsit”, joissa astuin ulos autostani ja kävelin siitä seuraavaksi minulle tuodun kuormalavan päälle navetan eteiseen pukemaan päälleni varsinaiset tilan vaatteet. Aina ei siis tarvita erillistä tautisulkua, jonka läpi kulkea, vaan usein riittää, että puhelimessa kuulet, että sinua odotetaan ja tuloosi on varauduttu.
Tilalla tavaroiden kanssa liikkuminen
Mikäli käynnillä satutaan tarvitsemaan lääkkeitä tai muita eläinlääkintään tarvittavia tavaroita, niille osalla tiloista osoitettiin tilan oma työkalupakki, jonne siirsin omat työvälineeni. Mikäli tavaraa tarvittiin joskus vielä enemmänkin, hyvänä siirtovälineenä olivat kottikärryt, jotka oli vuorattu puhtailla sanomalehdillä. Talvella lumesta voi olla hyötyä. Tavaroita ladattiin eräällä tilalla perinteiseen pulkkaan, jolla tavarat saatiin siirrettyä helposti kerralla. Näin vältyttiin ylimääräiseltä ramppaamiselta navetasta autolle ja takaisin. Näin tilan puhtaaksi ajateltu tilan sisäinen liikenne säilyi, koska kaikki tavarat mahtuivat kerralla kyytiin eläintiloihin kuljetettavaksi. Samalla tuli tarkasti mietittyä, mitä kaikkea sitä mukaansa tarvitseekaan, kun tavarat olivat kätevästi siirrettävissä seuraavaan ”kulkuneuvoon” ja olivat siellä helposti tarkastettavissa.
Hyvät ja selkeät opasteet auttavat tilalla toimimisessa, ne kertovat, miten tilalla toivotaan vierailijoiden toimivan.
Tästä lisää myöhemmin.
Tuire Tuukkanen
Eläinten Terveys ETT ry