Afrikkalaista sikaruttoa on todettu kahdessa isossa tanskalaisomisteisessa sikalassa Euroopassa. Ensimmäinen uutinen on Venäjältä Pihkovan alueelta ja toinen Romaniasta Oltin alueelta.
Venäjän Pihkovassa tanskalaisomisteisen Idavang-yhtiön tuotantosikalassa on todettiin afrikkalaista sikaruttoa viime viikon lopulla. Pihkova sijaitsee (260 km Pietarista lounaaseen ja 30 km Viron rajalta itään). Tartuntaa alettiin epäillä emakoiden kuolleisuuden nousun myötä. Tilalla oli 53.000 sikaa.
Romaniassa ASF on todettu 31.000 sian lihasikalassa, joka kasvattaa porsaita vieroituksesta teuraaksi. Asiasta uutisoi tanskalainen Maskinbladet. Romanian korkeaa ASF-tartuntapainetta kuvaa seikka, että kyseisen Oltin alueen kaikki tuotantosikalat ovat saaneet ASF-tartunnan viimeisen kuukauden aikana. Tilan tanskalaisen omistajan DCH Internationalsin toimitusjohtajan mukaan tilan tautisuojaustaso on ollut erittäin korkea, mutta silti tauti pääsi tarttumaan tilan sikoihin. Eläinten hävittämisen jälkeen tilat pestään ja desinfioidaan EU-lainsäädännön määräysten mukaisesti.
Vuoden 2021 EU:n ja Ukrainan alueella on todettu yhteensä 1319 ASF-tapausta kesysioilla. Pahin tilanne on edelleen Romaniassa, jossa on todettu lähes 90 % kaikista tämän vuoden ASF-taudinpurkauksista. Romaniassa tautipainetta pitävät yllä sekä villisiat että myös valtava määrä pieniä sikaloita. Paikalliset olot ja toimintatavat (heikko bioturva, ruokajätteiden lainvastainen syöttäminen sioille, tautitapausten pimittäminen taloudellisten tappioiden välttämiseksi, raatojen laiton hävittäminen jne.) lisäävät myös tartuntojen riskiä Romaniassa.
Suomessa luonnonvaraisia villisikoja on metsästetty tänä vuonna jonkin verran enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Villisikoja havaitaan Suomessa yhä useammilla alueilla. Aivan viime viikkoina villisikahavaintoja on tehty myös Etelä-Pohjanmaalla; Jalasjärvellä, Peräseinäjoella ja Seinäjoen itäisellä ohikulkutiellä. Villisikojen rooli ASF-tartunnan ylläpitämisessä on sitä suurempi mitä suurempi kanta villisikoja luonnossa esiintyy. Toistaiseksi Suomessa ei ole todettu yhtään ASF-tartuntaa kesy- tai villisioissa ja tartunnan esiintyminen olisikin vakava isku sikataloudelle. Villisiat aiheuttavat merkittävää tuhoa maa- ja metsätaloudelle. Suomen sikayrittäjät ry palkitsi 6.9.2021 Lappeenrannassa metsästysseuroja tehokkaasta villisikakannan hoitamisesta. MMM:n uutinen aiheesta