Yhä useampi EU-maa rajoittaa siipikarjan ulkoilua

22.11.2016

Lintuinfluenssa H5N8-tilanne on saanut yhä useammat maat tekemään päätöksiä siipikarjan sisälläpitämiseksi. Ulkoilevien lintujen riski saada tartunta luonnonvaraisten lintujen kautta on moninkertainen sisälläpidettävään siipikarjaan verrattuna.

Tanskassa tauti todettu - Ruotsissa varaudutaan

Ruotsissa Jordbruksverket on eilen tehostanut siipikarjan suojaamista koskevia määräyksiä. Siipikarja on pidettävä sisätiloissa, samoin kuin tarhattu siipikarja mahdollisuuksien mukaan. Harrastesiipikarja on pidettävä vähintään aidattuna ja rukittava ja juotettava vain sisätiloissa.

Ruotsi reagoi Tanskassa ilmenneeseen ensimmäiseen siipikarjatilan lintuinfluenssatapaukseen (kuvassa punainen ympyrä), joka ilmeni Helsingørissä lähellä Ruotsin rannikkoa viikonloppuna. Kyseessä oli pieni harrasteyksikkö, jossa oli 69 lintua (13 kanaa, 35 ankkaa, 16 hanhea ja 5 kalkkunaa), joista 11 oli kuollut tartunnan saatuaan. Loput linnut hävitettiin maanantaina. Tanskassa on ilmennyt saman tyypin lintuinfluenssa myös luonnonvaraisissa linnuissa (kuvassa kolmiot), mm. tukkasotkissa, meri- ym. lokeissa ja kyhmyjoutsenissa, jotka on löydetty kuolleina.

    

Saksassa ja Unkarissa jo useita siipikarjatapauksia

Pohjois-Saksan rannikolla on ison broileriemokanalan (36 000 lintua) lisäksi löydetty lintuinfluenssa H5N8-tartunta mm. n. 9 000 hanhea kasvattavan tilan kahdelta eri pitopaikalta.

Myös lähes koko Saksassa on nyt määrätty siipikarja pidettäväksi sisällä. Erityistä varovaisuutta on noudatettava rannikoilla, kosteikkojen ja muuttolintujen levähdyspaikkojen läheisyydessä sekä siipikarjatiheillä alueilla.

Kuvat: OIE

Suomessakin oltava nyt tarkkana!

Siipikarjayksiköissä sekä hoitajilta että kävijöiltä vaaditaan nyt ehdotonta tarkkuutta tautisulun käytössä, eli vaatteiden ja jalkineiden vaihdossa ennen eläintiloihin menoa. Jalostusyksiköissä, joissa on käytettävissä suihku ennen eläintiloihin siirtymistä, kävijöiden on ehdottomasti käytettävä sitä.

H5N8-viruksen aiheuttamaa lintuinfluenssaa on jo aiemmin todettu Keski-Venäjällä, mistä tulevien muuttolintujen epäillään siirtäneen viruksen mukanaan Eurooppaan. Tartuntoja on viime päivinä todettu myös esim. Intiassa, Iranissa ja Israelissa. Leuto talven alku aiheuttaa sen, etteivät kaikki muuttolinnut ole vielä lähteneet Suomesta, eikä niiden reiteistä ja liikkumisesta lämpimällä säällä voida olla varmoja. Varovaisuutta tarvitaan, ja ETT ja Siipikarjaliitto suosittelevat ehdottomasti pitämään Suomessakin kaiken siipikarjan sisätiloissa.

© ETT ry